Tweede Wereldoorlog in Nederland en Nederlands IndiëHet examenonderwerp geschiedenis voor 2007 en 2008 voor havo en vwo bestaat uit twee onderwerpen: De  koloniale relatie tussen Nederlands(ers) en Nederlands-Indië en Ten Oorlog

"Het fascisme was net als het communisme en het socialisme een politieke stroming die miljoenen mensen wist te inspireren."

Soerabaja

5 februari 2013

Een aangrijpende roman over de lotgevallen van een Nederlandse familie tijdens de Japanse bezetting en de Indonesische revolutie.

Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwillig toetraden tot de Duitse Waffen-SS, bleven na de afloop van de oorlog zoveel mogelijk uit de openbaarheid.

Begin september 1944 was Rotterdam in de ban van een op handen zijnde bevrijding. Hier leest u er meer over.

Drieluik brengt gedwongen prostitutie tijdens Japanse bezetting voor het voetlicht.

'Omdat wij mooi waren'

7 augustus 2010

Première van documentaire over Indonesische troostmeisjes in de Kunsthal in Rotterdam.

De oorlog gaat dit jaar 'met pensioen': het einde van de Tweede Wereldoorlog is in 2010 precies 65 jaar geleden.

Wyrbich de Haan onderzoekt de rol van minister Van Kleffens bij het herstel van de diplomatieke banden met de Sovjet-Unie in 1942.

Een wandeltocht in Nederland....geen Nijmeegse Vierdaagse, maar een heuse hongertocht. Het klinkt vreemd, maar in augustus gaat het echt gebeuren. Althans, een heruitvoering van een van de beruchte hongertochten uit de strenge winter van 1944 - 1945.

KLM heeft in de jaren na de Tweede Wereldoorlog actief nazi's geholpen te vluchten naar Zuid-Amerika. Dat zei luchtvaarthistoricus Marc Dierikx dinsdag in actualiteitenprogramma Netwerk.

Florentine Rost van Tonningen is op 92- jarige leeftijd in België overleden. Florentine Rost van Tonningen was de weduwe van Meinoud Rost van Tonningen, die in de Tweede Wereldoorlog als SS'er voor de Duitse bezetter president was van De Nederlandsche Bank.

Lespakketten over kunst en geschiedenis rond de film Zwartboek.

In dit boek wordt een biografische schets van deze Nederlandse generaal gegeven. Het gaat over zijn privé en publiek optreden, als burger en militair.

Vreemd genoeg zijn er maar weinig Nederlandse auteurs die over ‘vergeten’ successen van mei 1940 hebben geschreven. E. H. Brongers vormt al jarenlang een plezierige en betrouwbare uitzondering op deze regel.

Deze website gaat over het indrukwekkende oorlogsdagboek van Mej. P. Dozy. Dit boek beschrijft de periode mei 1940 - mei 1945 (en wat later.)

Een brug te ver

30 april 2005

In Arnhem bereikte een sectie Britten bij verrassing de ongeschonden brug, maar werd spoedig afgesneden door een snel toenemende overmacht van Duitsers.

Op 15 april is het 60 jaar geleden dat de stad Winschoten bevrijd werd. Deze belangrijke gebeurtenis staat centraal in de activiteiten van Het jaar van Winschoten

Het NIOD en debatcentrum TUMULT presenteren dit voorjaar een lezingenreeks waarin de verschillende actuele maatschappelijke betekenissen van de WOII worden verkend.  

Archieven van de Duitse bezetter zijn vanaf heden te bekijken via het internet. Het NIOD maakte de dossiers toegankelijk van het Reichskommissariat...

De herdenking van de geallieerde operatie Market Garden, nu zestig jaar geleden, trekt onverminderd grote belangstelling.

WO II is voor de meeste Nederlanders nog altijd een periode waarin de meesten zeer dapper weerstand boden aan de bezetter, en slechts een minderheid NSB-ers bewust ging collaboreren.