NATIONAAL-SOCIALISME

Geplaatst op 11 november 2004 door Klaas Kornaat
De omslag van le Rire een vriendelijk weekblad met dit keer een tamelijk onvriendelijk persoon op de cover: Adolf Hitler
Le Rire (Le premier journal humoristique Français) bestaat in 1934 precies 40 jaar.

Het is een vriendelijk weekblad dat elke zaterdag de lezer gerust stelt met gemengde berichten, advertenties, feuilletons, puntig commentaar op de politiek en veel goedaardige spotprenten.

Maar de omslag van 18 augustus, van de hand van J. Sennep, is uitermate grimmig.

Adolf Hitler is afgebeeld onder de titel lauréole. Een belachelijk mannetje in een groezelig uniform staat voor een decor van schietschijven. De grootste daarvan fungeert ook als aureool. Maar het is niet echt om te lachen, want uit de gelaatsuitdrukking van de Duitse leider spreekt haat en waanzin.

Hitler is na de dood van president Hindenburg op 2 augustus ook staatshoofd geworden. Führer en Reichskanzler is nu zijn officiële titel. Onmiddellijk laat hij officieren en manschappen trouw zweren. Niet aan de grondwet, maar aan Hitler persoonlijk. Twee maanden eerder heeft hij in de bloedige Nacht van de Lange Messen zijn voormalige SA-kameraden uitgeschakeld.

De weg is vrij om de doelstellingen van het nationaal-socialisme te verwezenlijken.

De Europese regeringsleiders vragen zich nog af of met Herr Hitler zaken kunnen worden gedaan, maar tekenaar Sennep laat die zaterdagochtend zijn lezers geen keuze.

De Omslag is van
Le Rire (Le premier journal humoristique Français), 18 augustus 1934

Bericht geplaatst in: artikel