ANNE FRANK

Geplaatst op 17 november 2004 door Klaas Kornaat
Ze schrijft brieven aan een niet-bestaande vriendin Kitty en vertelt ze over de dagelijkse gang van zaken in huis, blijdschap en verdriet in de familiekring, dromen en verlangens ...
OMSLAG:
DE DAGBOEKEN VAN ANNE FRANK 1986, brochure van het RIOD waarin de volledige uitgave van de dagboeken van Anne Frank wordt aangekondigd.

Een meisje van 13 begint een dagboek. Ze schrijft brieven aan een niet-bestaande vriendin Kitty. Daarin vertelt ze over de dagelijkse gang van zaken in huis, blijdschap en verdriet in de familiekring, dromen en verlangens voor de toekomst, een verliefdheid.

Onderwerpen die in ontelbare dagboeken van alle tijden worden besproken. Maar dit dagboek begint op een onderduikadres in Amsterdam in het voorjaar van 1942: het Achterhuis.

Het dagboek blijft achter wanneer in de zomer van 1944 de onderduikers worden verraden en weggevoerd. Anne gaat via Westerbork naar Bergen-Belsen waar ze in maart 1945, een maand voor de Duitse capitulatie, bezwijkt.

Haar vader, Otto Frank, keert als enige overlevende van de bewoners van het Achterhuis terug en krijgt Annes dagboek van Miep Gies, een van de hulpverleners tijdens de onderduikperiode.

In 1947 wordt het dagboek voor het eerst uitgegeven onder de titel Het Achterhuis. De volgende jaren groeit Anne uit tot het symbool van de Joodse slachtoffers van de vernietigingskampen van de Nazis.

In 1986 brengt het RIOD, Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (tegenwoordig NIOD geheten) trots een "volledige uitgave" van de dagboeken van Anne Frank uit. Om allerlei redenen acht men de tijd gekomen voor een "integrale en letterlijke weergave" van Annes teksten.

De wetenschappers weten echter niet dat Otto Frank in 1945 twee velletjes achter heeft gehouden waarin Anne uiterst kritisch de relatie tussen haar ouders beschrijft. In 2001 worden de ontbrekende bladzijden aangekocht en is het dagboek pas echt compleet.

Het beroemdste dagboek ter wereld is inmiddels in meer dan dertig landen verschenen en er zijn naar schatting 20 miljoen exemplaren van verkocht.
Bericht geplaatst in: artikel