GLORIA

Geplaatst op 22 juli 2004
Gloria, La grande guerra is gewijd aan het Italiaanse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 1934 zijn de beelden op bevel van Mussolini ‘strategisch’ gemonteerd ...
De 2 DVD-set Gloria, La grande guerra is gewijd aan het Italiaanse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog. Vanaf 1915 vochten de Italianen mee in deze oorlog, en Gloria is een unieke registratie hiervan. Er zijn beelden van de grootscheepse mobilisatie (5 miljoen man! en 1 miljoen versterkingen tijdens de oorlog), de bevoorrading (inclusief munitie), de speciale troepen (waaronder de alpinisten), de verovering van gebieden, de opkomst van nieuwe wapens (mortier, gifgas, zeppelin, vlammenwerper) en de lucht- en zeeoorlog. Het unieke aan de beelden is, dat ze in de Eerste Wereldoorlog gemaakt zijn door een filmer die met de troepen meereisde. Dit gebeurde in die tijd zelden.
Gloria wordt op het moment getoond als onderdeel van de tentoonstelling in het monument voor koning Victor Emmanuel II in Rome. Victor Emmanuel IIVictor Emmanuel II was de eerste Italiaanse koning na de eenwording van Italië.

In 1934 zijn de beelden op bevel van MussoliniMussolini "strategisch" gemonteerd en van commentaar voorzien; er werd een propagandafilm van gemaakt. De rol van het Italiaanse leger in de Eerste Wereldoorlog werd sterk aangezet. In 2001 heeft het Italiaanse filminstituut Luce de beelden opnieuw van commentaar voorzien, dit keer waarheidsgetrouw. In de versie van 1934 werden de successen uit de oorlog uitvergroot, en de negatieve gevolgen weggepoetst: het slagveld na een slag en de vele doden en gewonden na een gevecht werden niet getoond. De vernieuwde versie laat de oude (gemonteerde) beelden zien, met ernaast nieuw commentaar. Bovendien zijn een overzicht van het verloop van de Eerste Wereldoorlog en een korte documentaire over de stand van de techniek tijdens de Eerste Wereldoorlog toegevoegd. Deze onderdelen zijn erg interessant, omdat ook wordt ingegaan op de verschillen tussen het oost- en westfront, en militaire strategie. Er wordt ingegaan op het ontstaan van de loopgravenoorlog en er wordt uitgelegd waarom deze patstelling (vrijwel) niet te doorbreken was.

Hoewel ik als geïnteresseerde in de Eerste Wereldoorlog al redelijk veel kennis had over de oorlog, heeft deze DVD-set toch een aantal nieuwe feiten aan het licht gebracht. Zo was mij niet bekend, dat de marine speciale "stoomboten" inzette om rookgordijnen te creëren zodat de vijand zijn artillerie niet kon inzetten. Ook van het bestaan van een regiment fiets-infanterie wist ik niet; ik dacht dat Nederland daar uniek in was! De mortier wordt gepresenteerd als een Italiaanse uitvinding. Dit laatste is waarschijnlijk een stukje propaganda dat er niet uitgefilterd is; al in de achttiende eeuw ontwierp de Nederlander Coehoorn een kleine mortier die door twee man bediend moest worden.

Bericht geplaatst in: artikel