KALASJNIKOV, GEWEER ZONDER GRENZEN

Geplaatst op 27 november 2003
De nieuwe wisselexpositie van het Leger- en Wapenmuseum in Delft werd onder grote belangstelling van eregasten, de pers en generaal-majoor Kalasjnikov zelf geopend.
Tentoonstelling te zien in het Leger- en Wapenmuseum te Delft van 21 november 2003 t/m 31 mei 2004

Op 20 november 2003 was het zover: de nieuwe wisselexpositie van het Leger- en Wapenmuseum in Delft werd onder grote belangstelling van eregasten, de pers en generaal-majoor Kalasjnikov zelf geopend. Als medewerker van het Leger- en Wapenmuseum was ik één van de gelukkigen die deze feestelijke opening mochten meemaken, en deze bijzondere ervaring wil ik u dan ook zeker niet onthouden. Na een warm welkomswoord (inclusief een stukje Russisch) van de directeur van het museum, drs Gert Groenendijk, vertelde Ella van Mourik-Karremans over de totstandkoming van de expositie. Kalasjnikov ontwierp zijn wapen volgens de legende toen hij aan het eind van de Tweede Wereldoorlog in een militair hospital verbleef. Het wapen moest eenvoudig te produceren, maar vooral ook eenvoudig te hanteren zijn voor de Russische soldaten in de titanenstrijd tegen de Duitsers. Hoewel het wapen al tijdens de Tweede Wereldoorlog is ingezet in de strijd, is de uiteindelijke versie zoals deze beroemd danwel berucht is geworden pas in 1947 machinaal geproduceerd; dit verklaart de typenaam AK47. De expositie laat zien dat de Kalasjnikov, een wapen waarvan er inmiddels meer dan 70 miljoen(!) zijn geproduceerd, door diverse groeperingen gehanteerd wordt: reguliere legers, vrijheidsstrijders, maar ook kindsoldaten. Oorlogsverslaggever Arnold Karskens illustreerde dit fraai met een spannende anekdote over zijn angstige ervaringen als verslaggever met het wapen. De aanwezigen wachtten ietwat ongeduldig op een speech van de maker, Kalasjnikov zelf. Helaas bleef deze uit. Opmerkelijk was wel dat hij zijn uitvinding vlak voor zijn vertrek voor de aanwezigen verdedigde: hij zei dat het wapen zelf (dat zoals gezegd vaak geassocieerd wordt met rebellen en kindsoldaten) niet slecht is, maar de politieke leiding die het wapen inzet. Hierna beeindigde Kalasjnikov het officiele gedeelte van zijn bezoek aan het Leger- en Wapenmuseum, en vertrok geheel in stijl terwijl hij zijn generaalspet en karakteristieke generaals(regen-)jas aandeed.

De expositie, waarvan ik de fysieke totstandkoming als behoudsmedewerker van dichtbij heb meegemaakt, heeft de bezoeker veel te bieden. Allereerst worden de geschiedenis en de technische ontwikkeling van het wapen weergegeven. Bovendien wordt aandacht gegeven aan het wapen in de context van het naoorlogse militaire wereldtoneel. Tenslotte worden ook voorbeelden van Kalasjnikov-kunst en Kalasjnikov-merchandise getoond. Er is een bijzondere stoel te zien, geheel gemaakt van, uiteraard ontmantelde, Kalasjnikovs.

Kalasjnikov zelf was erg onder de indruk van de expositie, die ook voor u als lezer de reis naar Delft zeker waard is!

Bericht geplaatst in: artikel