DE LAATSTE UREN VAN HERCULANEUM

Geplaatst op 12 maart 2007 door Frank Heinen
Op 24 augustus 79 voltrok zich in Italië de grootste natuurramp van de Oudheid.

herculaneum.jpgDe Romeinse plaatsen Pompeii en Herculaneum werden grotendeels verwoest door een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. Binnen enkele uren hield al het leven in de wijde omtrek op te bestaan en werden beide steden bedekt onder een dikke laag as en puimsteen.

Voor het eerst kan de geïnteresseerde museumbezoeker nu buiten Italië de kunstschatten bewonderen die in Herculaneum zijn gevonden. Maar ook krijgt hij de mogelijkheid om voorwerpen uit het leven van alledag en zelfs inwoners van de stad van dichtbij te aanschouwen. De tentoonstelling laat de toeschouwer kennismaken met de ongekende rijkdom van Herculaneum en maakt het drama van de ramp voelbaar.

De tentoonstelling trok al honderdduizenden bezoekers op haar tour door Duitsland in 2005 en 2006. Het laatste station is Museum Het Valkhof in Nijmegen - de oudste en belangrijkste Romeinse stad van Nederland - waar de grootste en belangrijkste verzameling Romeinse archeologie van Nederland te vinden is. Een expositie om niet te missen!

De laatste uren van Herculaneum. Verwoest door de Vesuvius, 24 augustus 79. Tot en met 18 maart. Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen. Open di-vr 10-17 uur, za-zo 11-17 uur. Info: www.museumhetvalkhof.nl.

Bericht geplaatst in: nieuwtje