KONINKLIJK MUSEUM VAN HET LEGER

Geplaatst op 1 januari 2005
Hoewel er veel aandacht is voor de geschiedenis van het Belgische leger, is het museum bovenal toch een algemeen museum dat de westerse militaire geschiedenis belicht.
Het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis in Brussel bevindt zich in het Jubelpark. Dit park is rond 1880 aangelegd om het vijftigjarig bestaan van de Belgische monarchie te vieren. De gebouwen die in dit park zijn neergezet zijn voor diverse doeleinden gebruikt maar vooral voor tentoonstellingen. Nu herbergen zij enkele belangrijke musea waaronder het KLM.


Wat is er te zien?
Hoewel er veel aandacht is voor de geschiedenis van het Belgische leger, is het museum bovenal toch een algemeen museum dat de westerse militaire geschiedenis belicht. Men kan op chronologische wijze van de middeleeuwen via de Napoleontische tijd en de 19de eeuw naar de 20ste eeuw lopen. Onderweg treft men middeleeuwse harnassen en zwaarden aan, uniformen die gebruikt zijn door de Fransen, de Pruisen en de Britten tijdens de Napoleontische oorlogen. Er is ook een grote hal gewijd aan de 19de eeuwse wapens.

hspace=15Het Belgische leger
Daarnaast bevindt zich lange rondlopende hal waar de geschiedenis van het Belgische leger centraal staat. Aan het plafond hangen Belgische vlaggen en aan de muren hangen duizenden zwaarden, schilden en vlaggen van de verschillende Belgische steden en provincies. In de hal staan vele vitrines waarin men orginele documenten kan zien die betrekking hebben op het leger. Ook staan er bustes van de Belgische koningen en vindt men er persoonlijke bezittingen van de koningen - het veldbed van Leopold II en ook de fiets (een grote driewieler) van Albert I. Wat vooral duidelijk wordt in deze zaal is dat het Belgische leger sinds 1830 bij ontzettend veel militaire acties betrokken is geweest.

De Eerste Wereldoorlog
In de zaal daarnaast wordt er door middel van verschillende objecten een beeld geschetst van de Eerste Wereldoorlog. In vitrines kan men de uniformen zien van de verschillende nationaliteiten (Amerika, Frankrijk, Engeland, Duitsland etc.) ook staan er echte tanks uit de Eerste Wereldoorlog en hangt er aan het plafond een replica van het vliegtuig van de Rode Baron (Von Richthofen). De her en der neergezette granaten zijn soms net zo lang als een gemiddelde volwassene. Er staan een aantal videoschermen waar korte documentaires over bepaalde facetten van de oorlog worden belicht. Tenslotte kan men in een stukje nagebouwde loopgraaf ervaren hoe het werkelijk was.

hspace=15Tanks!
Op een binnenplaats van het museum treft men een tiental tanks aan uit verschillende landen en verschillende periodes (van 1940 tot 1970).

hspace=15Vliegtuigen!
Het hoogtepunt van het museum vormt echter de enorme hal met zon 170 vliegtuigen. In deze hal ziet men de evolutie van het (gevechts)vliegtuig vanaf circa 1912 tot aan de huidige tijd. Er zijn dubbeldekkers, bommenwerpers, straaljagers, watervliegtuigen en meer zoals een echte Russische MIG, een F-16, een Dakota.

Ten slotte
Naast de permanente tentoonstellingen zijn er ook vaak tijdelijke tentoonstellingen over uiteenlopende onderwerpen die samenhangen met de krijggeschiedenis. Gekoppeld aan het museum is een enorm studiecentrum inclusief bibliotheek en archief.

Het museum is uitermate geschikt om een indruk te krijgen van de verschillende manieren waarop de mensheid geprobeerd heeft om elkaar te vernietigen, desalniettemin een erg indrukwekkend museum.

De zaal over de Tweede Wereldoorlog was helaas gesloten wegens een verbouwing.

Bericht geplaatst in: artikel