GLADIATOR

Geplaatst op 1 januari 2005
In het jaar 180 na Christus, ten tijde van de gloriedagen van het Romeinse Imperium overlijdt één van de grootste Romeinse keizers Antonius Marcus Aurelius.
Plaats in de tijd
Marcus Aurelius (geb. 121 reg. 161-180 n. Chr.) was keizer van het Romeinse Rijk. Door de enorme uitgaven aan publieke uitgaven en giften als de alimenta voor behoeftigen, was de schatkist behhorlijk leeg geraakt en maakte het de Germaanse stammen makkelijker de grensgebieden te belagen en soms ook door te dringen. Daarnaast namen de "ongeneeselijke´ziekten toe. Deze werden meegenomen door de soldaten uit het oosten.

Marcus Aurelius adopteerde, zoals het gebruikelijk was, niet zijn opvolger, maar benoemde zijn zoon Commodos (geb. 161 reg. 180-192 n. Chr.) tot keizer. Commodus regeerde echter niet zoals het van hem werd verwacht. Hij zag zichzelf als de halfgod Herakles en had geen belagstelling in het verdedigen van de rijksgrenzen. Na veel komplotten werd hij uiteindelijk in 192 n. Chr. vermoord.

Plot
In het jaar 180 na Christus, ten tijde van de gloriedagen van het Romeinse Imperium overlijdt één van de grootste Romeinse keizers Antonius Marcus Aurelius. Hij liet het lot van de Romeinen over aan zijn wrede en genadeloze zoon Commodus. Deze liet de beste strijders vechten om het volk te vermaken. Eén van deze gladiatoren, generaal Maximus, door Commodus gedegradeerd tot slaaf, wist zich te verheffen tot de held van de Romeinen. Door zijn glorieuze optredens in de Arena wist hij het volk voor zich te winnen. Maximus vocht echter niet voor zijn eigen triomf. Zijn doel was de beste gladiator allertijden te worden om zich zo te wreken op Keizer Commodus.
Bericht geplaatst in: filmrecensie