BBC: GASKAMERS IN NOORD-KOREA

Geplaatst op 28 juli 2004
De BBC heeft dinsdag een interview uitgezonden met een Noord-Koreaanse chemicus die zegt experimenten met dodelijk gas te hebben uitgevoerd op politieke gevangenen.
De Britse omroep BBC heeft dinsdag een interview uitgezonden met een Noord-Koreaanse chemicus die zegt experimenten met dodelijk gas te hebben uitgevoerd op politieke gevangenen. "We wilden weten hoe veel gas nodig was om heel Seoul uit te roeien."

De man, aangeduid als Dr. Kim, zei dat de experimenten waren bedoeld om vast te stellen hoe lang het duurde voor iemand doodgaat. Kim beschreef een gaskamer met glazen wanden waar wetenschappers toekeken hoe gevangenen werden vergast. Kim was vanaf 1979 bij dergelijke experimenten betrokken. Twee jaar geleden vluchtte hij naar Zuid-Korea.


Kims verhaal vertoont overeenkomsten met dat van een andere Noord-Koreaan, Kwon Hyok. Deze man, naar eigen zeggen een voormalige officier van de militaire inlichtingendienst van Noord-Korea, speelde een hoofdrol in een in februari uitgezonden BBC-documentaire over gifgasexperimenten in Noord-Koreaanse kampen. Ook hij vertelde over gaskamers met wanden van glas.

Hoeveel er waar is van dit soort verhalen is niet of nauwelijks vast te stellen. Noord-Korea ontkent steevast. Dat Noord-Korea tienduizenden politieke gevangenen onder beroerde omstandigheden vasthoudt, is wel zeker, maar het bestaan van gaskamers is nooit echt bewezen. Mogelijk gebeurt het echt, mogelijk is het een verzinsel van mensenrechtenactivisten die meer aandacht voor Noord-Korea willen.

Zuid-Koreaanse activisten meldden in februari dat zij documenten hadden waaruit bleek dat Noord-Korea gasexperimenten uitvoerde op politieke gevangenen. Een maand later beweerde de Noord-Koreaanse ingenieur die de papieren het land uit zou hebben gesmokkeld opeens dat hij ze had vervalst.
Bericht geplaatst in: nieuwtje