BESCHERMING IN TIJDEN VAN OORLOG

De ordening is chronologisch en tegelijk logisch: elk tijdperk had zijn typische militaire bouwstijl. Het oudste monument zijn de stadswallen rond Tongeren, uit de 2de eeuw na Christus. Het recentste is de Atlantikwall uit de Tweede Wereldoorlog
Diverse specialisten bekijken de gebouwen vanuit het standpunt van de bouwheer, de arbeiders, het materiaal, de techniek, het geschut en de gevolgen voor de omgeving.
Bij elk monument staat ook aanvullende literatuur. Achteraan volgt een ruime woordenlijst (249 252), waarin bijna alle termen i.v.m. fortificaties opgenomen zijn. We missen enkel het begrip burcht". Het register van personen (253256) en de twee registers van plaatsnamen (257 261) zijn compleet.
In principe is het boek geografisch beperkt tot Vlaanderen ; daardoor krijgen het fort van Eben-Emael en de citadel van Namen geen afzonderlijke beschrijving , hoewel ze bijna even bekend zijn als het Gentse Gravensteen. Anderzijds staan Doornik, Vlissingen , Sluis, Hulst en Maastricht er wel bij. Het boek valt op door zijn lage prijs en zijn hoge degelijkheid. De foto"s zijn helaas te sober en niet meer van deze tijd.
Luc De Vos e.a. , Burchten en forten en andere versterkingen in Vlaanderen. (Leuven 2002)