BEZIENSWAARDIGHEDEN ACHTER DE VLAAMSE KUST

Geplaatst op 28 december 2002
De auteur is op zoek gegaan naar de vele alternatieven die de regio te bieden heeft. En dat zijn er nogal wat.
De Vlaamse kust is voor velen synoniem met uitrusten en zonnen op het strand. Daar gaat dit boekje niet over. De auteur is op zoek gegaan naar de vele alternatieven die de regio te bieden heeft.

En dat zijn er nogal wat: musea (heemkunde, zee, visserij, Maerlant, Uilenspiegel, Ensor, Vlaamse expressionisten, archeologie), stadhuizen, klokkentorens, abdijen, casino"s, herinneringen aan de Eerste en Tweede Wereldoorlog, jaarlijkse evenementen, festivals , villawijken, wandelingen in duinen of reservaten ( Zwin ), fiets –en boottochtjes, havenbezoek, theater, film .

Bij elke gemeente en bezienswaardigheid staat een inhoudelijke beschrijving , het adres, de openingsuren van de toeristische dienst of van het monument zelf en bij benadering de toegangsprijzen. De historische uitleg (bij het IJzermonument,In Flanders Field Museum e.a.) is zeer degelijk.

De badplaatsen zijn overzichtelijk geordend in geografische volgorde , van noordoost naar zuidwest. Het binnenland komt aan de beurt met de mooie historische stadjes en dorpjes Damme, Lissewege, Gistel, Oudenburg, Jabbeke , Veurne, Diksmuide en Ieper.

De gids is niet gebonden aan het zomerseizoen: hij is in alle periodes van het jaar buikbaar. Het register is zeer uitgebreid.

Enkele opmerkingen: de drie kaartjes (p. 10, 44, 84) zijn op het eerste zicht dezelfde voor de drie kustgebieden; pas bij nader toezien merk je het verschil . De foto"s komen te grauw –grijs en dus weinig attractief over. Bij het nabije binnenland ontbreekt Brugge. De doelgroep tenslotte: mensen die van de kuststreek houden, maar hun tijd niet willen verliezen op het strand. En al wie interesse heeft voor beide wereldoorlogen.

Behandeld werk:
Paul De Moor, De Belgische kust en het achterland ontdekken en beleven. (Aartselaar, 2002)

Jef Abbeel, december 2002
Bericht geplaatst in: boekrecensie