UNIEK GELUIDSFRAGMENT BEZOEK HITLER AAN FINLAND

Geplaatst op 19 oktober 2004
Op de website van de Finse radiozender YLE is een uniek geluidsfragment van Adolf Hitler te horen waarin hij praat met de opperbevelhebber van de Finse strijdkrachten.
Op de website van de Finse radiozender YLE is een uniek geluidsfragment van Adolf Hitler te horen waarin de Duitse dictator praat met de toenmalige opperbevelhebber van de Finse strijdkrachten, maarschalk Carl Gustaf Mannerheim.
De geheime opname werd gemaakt tijdens een verrassingsbezoek van Hitler aan Finland op 4 juni 1942, de verjaardag van Mannerheim, meldden buitenlandse media maandag. Hitler en Mannerheim spraken elkaar in restauratiewagon bij de Fins-Russische grens.

Een geluidtechnicus van de Finse radio had een microfoon verstopt in een aantal berkentakken in de wagon die als decoratie dienden. Het snoer liep door een open raam, omdat het een warme dag was.

De ontspannen conversatie in het Duits gaat over de oorlog tegen de Sovjetunie, tanks en ander wapentuig. De Finse president Rito Ryti en Finse en Duitse officieren nemen ook aan het gesprek deel.

Finland had in de zogenoemde Winteroorlog tussen 1939 en 1940 een aanval van de Sovjet-troepen op haar grondgebied afgeslagen. In 1941 werden de vijandelijkheden weer hervat en zag Finland een welkome bondgenoot in nazi-Duitsland, dat een oorlog tegen de Sovjetunie had ontketend.
Bericht geplaatst in: nieuwtje