KEUZE VOOR FORTUYN IS BESCHAMEND

Geplaatst op 16 november 2004
"Dit is belachelijk. Fortuyn had weinig tot geen betekenis voor de geschiedenis,” zo reageert hoofdredacteur van het HN op de verkiezing van Fortuyn tot Grootste Nederlander.
“Dit is belachelijk. Fortuyn had weinig tot geen betekenis voor de geschiedenis,” zo reageert hoofdredacteur Frans Smits van het Historisch Nieuwsblad op de verkiezing van Pim Fortuyn tot Grootste Nederlander. Fortuyn als winnaar is “beschamend.” “In het buitenland lachen ze zich dood.”

Meer reacties in de dagbladen van 16 november, de dag na de tv-finale:

- We zullen er “door het beschaafde buitenland op worden aangekeken,” reageert de Volkskrant.

- “Dit is echt een onzinuitslag,” vindt hoogleraar geschiedenis Henk te Velde in De Telegraaf. “Het is volstrekt onterecht. Natuurlijk heeft Fortuyn iets voor Nederland betekend, maar dat komt vooral door zijn dood. De uitslag zegt meer over de Nederlandse samenleving van dit moment. Nederland is zoekende, dat is duidelijk.”

- “Nederlanders leven in het nu. Geschiedenis speelt nauwelijks een rol in dit land,” aldus historicus Arend Jan Boekestijn.”

- “Die kiezers interesseren zich geen reet voor het verleden, hoe belangrijk ook,” vindt historicus Maarten van Rossum.

Pim Fortuyns ‘ambassadeur’ in het tv-programma, Youri Albrecht, stond niet te juichen toen de uitslag werd bekendgemaakt. “Het is toch een teken uit de samenleving, waar de politiek naar moet luisteren”, zei hij.

Jacobine Geel, ambassadeur van Willem van Oranje, stak haar teleurstelling niet onder stoelen of banken. "Ik had echt de pest in. Het was katterig voor de mensen die gestemd hebben en voor de makers van de programma’s. Het is inderdaad zo dat een signaal heeft gewonnen, niet de grootste Nederlander. Dat maakt me niet vrolijk." Wouter Bos, ambassadeur van Willem Drees, feliciteerde Albrecht: "Maar ik denk dat iedereen nog steeds zijn eigen Grootste Nederlander heeft."

Maar hoe dan ook, het is lang geleden dat er in Nederland zo intensief is gesproken over historische onderwerpen. “Er zijn de afgelopen maanden zinnige debatten geweest over mensen en geschiedenis. Dat maakt veel goed,” volgens Frans Smit.

Bron: KRO
http://www.degrootstenederlander.pi.net/nieuws.php?id=27
 
Niet Pim Fortuyn, maar Willem van Oranje is volgens televisiekijkers de Grootste Nederlander aller tijden. Hoewel Fortuyn maandagavond door de KRO tot winnaar werd uitgeroepen, blijkt na een eindtelling dat Willem van Oranje met 161 duizend stemmen 31 duizend stemmen meer had dan Fortuyn. De KRO houdt vast aan Fortuyns titel.

Maandagavond ontstonden tijdens de live-uitzending van de verkiezing problemen met het stemmen. Volgens de KRO ligt dat aan de beveiliging van het computersysteem. Tijdens de uitzending kon alleen gestemd worden per telefoon. De computers die op stemfraude controleerden, zorgden echter voor vertraging, waardoor veel telefoonlijnen geblokkeerd raakten. In allerijl werd besloten ook stemmen per sms toe te laten, maar ook dat veroorzaakte grote vertraging. Aan het eind van de uitzending stond Fortuyn bovenaan met bijna 115 duizend stemmen, waarmee hij onder notarieel toezicht werd uitgeroepen tot winnaar.

Volgens KRO-directeur Ton Verlind kwam dinsdagmorgen om zes uur aan het licht dat die uitslag fout was. Toen leverde de stemcomputer na urenlange stilte de allerlaatste resultaten: 161 duizend stemmen voor Willem van Oranje, tegen 130 duizend voor Fortuyn. Na een hele dag van intern beraad maakte de omroep de fout bekend.

Waarom roept de KRO Van Oranje niet alsnog uit tot winnaar? Volgens Verlind is vooraf een procedure afgesproken . 'Aan het eind van de uitzending zou onder toeziend oog van een notaris de winnaar worden bepaald. Toen was dat Fortuyn.' Volgens Verlind heeft de KRO hiermee de chique weg bewandeld: 'We geven in de fout in alle openheid toe, met alle relevante informatie erbij.'

De schuld ligt volgens Verlind bij KPN, waaraan het technische deel van de stemverwerking was uitbesteed. Hij vreest geen imagoschade voor de KRO, producent Eyeworks of dagblad De Telegraaf, de participanten in het project. 'Waarom zouden we imagoschade lijden door een technische fout die wij in alle openheid toegeven?'

Bron: Volkskrant
http://www.volkskrant.nl/media/1100588832348.html
(Mogelijk dient u zich aan te registreren of deze link te kunnen bekijken)
 
De verkiezing met Pim Fortuyn als winnaar toont meteen haar failliet, menen historici. 'Die kiezers interesseren zich geen reet voor het verleden, hoe belangrijk ook.'

Fortuynisten duwden hun idool naar top ranglijst
Het was even wennen voor 'weldenkend' Nederland: Pim Fortuyn de grootste Nederlander aller tijden, die maandagavond op de KRO-televisie werd gekozen. Ongetwijfeld tot vreugde van de horden Fortuynisten die hun leider zo hoog de lijst in wisten te krijgen. Maar historici is het een gruwel.

'Die eindstrijd tussen Fortuyn en Willem van Oranje zondagavond was absurd', zegt historicus Maarten van Rossem. 'Dat geeft het failliet van die hele verkiezing aan. Er is historisch nogal verschil tussen die twee.'

'Van Oranje is in alle opzichten een man van formaat, de oprichter van de republiek. Fortuyn is met zijn aanhang een ballon gebleken die in een halfjaar is leeggelopen.'

Van Rossem wil maar zeggen: de notering van de vermoorde politicus illustreert dat het recente verleden buitenproportioneel vertegenwoordigd is in dit soort lijsten. 'Die kiezers interesseren zich geen reet voor het verleden, hoe belangrijk ook. Dus krijg je in de toptien figuren als Johan Cruijff en Willem Drees. De laatste was een redelijk staatsman, maar bepaald niet de belangrijkste.'

Van Rossem, die zelf in de tv-programma's van de Grootste Nederlander enkele malen optrad, bezag het fenomeen toch al met gemengde gevoelens. 'Met elke groslijst waarop Monique van de Ven figureert samen met Spinoza, is per definitie iets mis', zegt hij. Maar als hij dan toch moet kiezen, kiest hij voor Willem van Oranje, de minst omstreden figuur.

'Als Fortuyn de grootste Nederlander blijkt, emigreer ik naar IJsland', zei Van Rossem zondag middag nog. Uiteindelijk verbaast het hem niet dat de politicus op de eerste plaats is geëindigd: 'Je zag dat ook in het buitenland. In Engeland werd Lady Di derde. Ze was een hysterisch, tamelijk dom meisje zonder verder enige betekenis voor de wereldgeschiedenis.'

Bericht geplaatst in: nieuwtje