BERNHARD HEEFT 6 DOCHTERS

Geplaatst op 14 december 2004
Prins Bernhard had twee buitenechtelijke dochters. Dat heeft de prins onthuld in een serie vraaggesprekken met de Volkskrant die pas na zijn dood mochten verschijnen.
Prins Bernhard had twee buitenechtelijke dochters. Dat heeft de prins onthuld in een serie vraaggesprekken met de Volkskrant die pas na zijn dood mochten verschijnen. Het bestaan van de 37-jarige Française Alexia is een publiek geheim.

Dat geldt niet voor de ongeveer 50-jarige Amerikaanse Alicia, over wie de prins terughoudend is. "Ze moet met rust worden gelaten." Beide dochters delen in de erfenis. "Mijn nalatenschap moet door zes worden gedeeld. Zo heb ik dat vastgelegd in mijn testament." Het vermogen dat hij en Juliana nalaten schat Bernhard op 150 tot 200 miljoen euro.

Alexia is volgens de prins "bij toeval" geboren. De komst van Alicia is een direct gevolg van de huwelijkscrisis tussen hem en Juliana in de jaren vijftig, een gevolg van de Greet Hofmans-affaire. Volgens de prins wist Juliana van zijn twee ontwettige kinderen. "Het bestaan van mijn buitenechtelijke kinderen is nooit een pijnlijk geschiedenis geweest. Beide kinderen waren getroffen door hoe lief mammie voor hen was. En mijn vrouw zei op haar beurt dat het verschrikkelijk lieve kinderen waren."

De Volkskrant publiceert de weerslag van de in totaal negen gesprekken met de prins dinsdag in een speciale bijlage. "Het maakt mij niet uit of de mensen aan mij terugdenken als een aardige vent of een scharrelaar", aldus Bernhard.

De gesprekken, gevoerd tussen begin 2001 en afgelopen voorjaar, vonden plaats zonder medeweten van de Rijksvoorlichtingsdienst, de premier en de koningin. Bernhard heeft alle uitgewerkte teksten gezien en geaccordeerd, aldus De Volkskrant.

De prins had graag gezien dat de regering na zijn overlijden een verklaring zou uitgeven waarin de regering de onware verhalen over hem zou ontkennen. Bernhard had dat tegen de toenmalige RVD-directeur Brouwers gezegd. " Brouwers zei: maar hoe zou de Nederlandse regering dat moeten doen? Ik zei: Dat laat me koud, ik vind alleen dat jullie het aan mij verplicht zijn."

In de serie gesprekken ontkent de prins lid te zijn geweest van de NSDAP. " Ik kan met de hand op de bijbel verklaren: Ik was nooit een nazi."

Het verslag van de gesprekken die de Volkskrant met Bernhard hield, is te boek gesteld. Het verschijnt dinsdag onder de titel De prins spreekt bij uitgeverij Balans.
Bericht geplaatst in: nieuwtje