INBRAAK IN WESTFRIES MUSEUM

Geplaatst op 10 januari 2005
In de nacht van 9 op 10 januari zijn uit het Westfries Museum 15 tot 20 zeventiende-eeuwse schilderijen en een aanzienlijke hoeveelheid zilverstukken gestolen.
Persbericht d.d.: 10 januari 2005
In de nacht van 9 op 10 januari zijn uit het Westfries Museum 15 tot 20 zeventiende-eeuwse schilderijen en een aanzienlijke hoeveelheid zilverstukken gestolen. De gezamenlijke verkoopwaarde wordt voorlopig geschat op 10 miljoen euro.
De inbraak werd maandagochtend rond 8.00 uur ontdekt door medewerkers van het museum. Onduidelijk is hoe de daders zijn binnengekomen, omdat het museum beschikt over een geavanceerd beveiligingssysteem. Het alarm is niet afgegaan. Het is afgelopen donderdag nog gecontroleerd in het kader van een reguliere controle.

Er zijn schilderijen meegenomen van Jan van Goyen, Jacob Waben, Matthias Withoos, Jan Rietschoof, Jan Linsen en Herman Henstenburg en enkele minder bekende schilders. Daarnaast zijn tientallen stukken gebruikszilver weg en een enkel stuk kerkzilver.

Bij aankomst troffen de medewerkers van het museum een chaos aan. Er waren vitrines ingeslagen, glazen deuren in geslagen. De schilderijen zijn uit de lijsten getild.
Nagenoeg alle stukken zijn eigendom van het Westfries Museum.

Bij de inbraak is het hart van de collectie gestolen: het gaat om topstukken die van nationale betekenis zijn.

LIJST VAN GESTOLEN SCHILDERIJEN
http://www.wfm.nl/lijst.htm

Het museum bestaat dit jaar 125 jaar. De nu gestolen stukken zijn decennialang verzameld, vaak met behulp van sponsors en legaten. Het gaat grotendeels om unieke stukken die onvervangbaar zijn of niet meer aan te kopen.

Wethouder R. Tonnaer van Cultuur noemt de inbraak in een eerste reactie rampzalig. “Er is sprake van een onherstelbaar verlies. We hopen dat de daders inzien dat de stukken onverkoopbaar zijn.”

Afbeeldingen gestolen schilderijen 10 januari 2005 vindt u in het volgende forumbericht:
http://www.histonet.nl/forum/viewtopic.php?t=349
 
Bericht geplaatst in: nieuwtje