AFFUIT PRINS BERNHARD NAAR PALEIS HET LOO

Geplaatst op 3 februari 2005
De affuit die gebruikt werd tijdens de uitvaart van Prins Bernhard vormt het middelpunt van de tentoonstelling “Het Vaderlandt Ghetrouwe: Oranje in de jaren 1940-1945” op Paleis Het Loo.
De affuit die gebruikt werd tijdens de uitvaart van Prins Bernhard vormt het middelpunt van de tentoonstelling “Het Vaderlandt Ghetrouwe: Oranje in de jaren 1940-1945”, die van 16 april tot en met 3 juli 2005 op Paleis Het Loo te zien is. Ter gelegenheid van de 60ste herdenking van de bevrijding van Nederland besteedt het museum aandacht aan de rol van verschillende leden van ons koningshuis tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De affuit is op 11 december j.l. nog gebruikt als voertuig om de kist met het stoffelijk overschot van Prins Bernhard als voormalig bevelhebber en inspecteur-generaal van de Nederlandse strijdkrachten en als lid van ons Koninklijk Huis naar zijn laatste rustplaats, de Nieuwe Kerk in Delft, te brengen. De aanspanning was een unieke samensmelting van militaire tradities en tradities zoals die zich in de loop der eeuwen bij het Huis van Oranje Nassau hebben ontwikkeld. Het kanon op de affuit draagt het motto 'Het Vaderlandt ghetrouwe blijf ick tot in den doot' en 'Je maintiendrai' en werd in mei 1940 ingezet bij gevechten op de Grebbeberg. Met de uitvaart van Prins Bernhard werd voor het eerst bij de Oranjes gebruik gemaakt van de affuit. De complete aanspanning, dat wil zeggen het kanon bespannen met zes (imitatie)paarden met ceremoniële tuigen en uitmonstering, de postillions en wandelpostillions en de escorterende officieren van het korps rijdende artillerie in groot tenue, is opgesteld in de tentoonstelling.
 

Aankomst affuit op de Markt te Delft, 11 december 2004.

Daarnaast toont de expositie een keuze uit de eigen, deels onbekende, collectie foto's van de Koninklijke Familie in de Tweede Wereldoorlog. De foto’s illustreren vele gebeurtenissen, zoals het uitwijken naar Engeland, de activiteiten van koningin Wilhelmina in Londen, haar reizen naar Canada en Amerika in 1942 en 1943 en de bezigheden van haar schoonzoon prins Bernhard, voor wie de oorlog zijn belangrijkste periode is geweest. Ook foto’s van het optreden in Canada, Amerika, de Nederlandse Antillen, Suriname en Zuid-Amerika van de met haar gezin in Ottawa wonende prinses Juliana en uiteindelijk de terugkeer in Nederland in 1945, worden getoond. Tot slot wordt de bevrijding van Apeldoorn door de Canadezen op 17 april 1945 geïllustreerd aan de hand van unieke foto’s, gemaakt rond Paleis Het Loo.

Paleis Het Loo Nationaal Museum
Postadres Koninklijk Park 1, 7315 JA Apeldoorn.
Ingang via parkeerplaats Amersfoortseweg, Apeldoorn.
Geopend dinsdag t/m zondag en op feestdagen van 10.00-17.00 uur.
Gesloten ´s Maandags.
Entree € 9,00 p.p., 6 t/m 17 jr. € 3,00 p.p.
Routebeschrijving A1 en A50 afslag Paleis Het Loo en vervolgens ANWB-borden volgen.
Openbaar vervoer Station Apeldoorn, buslijn 102 en 104.
Informatie 055-5772400 of www.paleishetloo.nl
Persinformatie PR & Marketing, 055-5772459.
In het Stallencomplex is tevens de tentoonstelling Een Koninklijk Fotoalbum deel VI, te bezichtigen.
Bericht geplaatst in: nieuwtje