EEN KONINKLIJK FOTOALBUM DEEL 6

Geplaatst op 7 januari 2005
Op zaterdag 22 januari 2005 start deel zes van Een Koninklijk fotoalbum, een fotoreportage over het koningshuis in de Nederlandse samenleving in de twintigste eeuw
Op zaterdag 22 januari 2005 start deel zes van het, in 2000 begonnen, tien jaar durende project ‘EEN KONINKLIJK FOTOALBUM, een fotoreportage over het koningshuis in de Nederlandse samenleving in de twintigste eeuw’.

Dit grootse project, eindigend in 2009, belicht jaarlijks tien jaren uit de twintigste eeuw.
In tien sprongen ontvouwt zich zo telkens een verrassend overzicht van staatkundige, historische, culturele, sociale en sportieve gebeurtenissen, waarbij de Koninklijke Familie betrokken was. Interessant hierbij zijn de ontwikkelingen in de mode, het vervoer, de ceremoniën, etc. Daarnaast ontdekt men tradities, waarbij aan oude gewoontes wordt vastgehouden, zoals bijvoorbeeld tijdens de opening van de Staten-Generaal, of bij de met pracht en praal omgeven staatsbezoeken.

De leden van het Huis van Oranje waren en zijn steeds betrokken bij belangrijke, vrolijke, serieuze, maar ook droevige gebeurtenissen. Steeds weer blijkt hoe hun aanwezigheid op prijs wordt gesteld, of dat nu bij een ramp als de cycloon in Borculo in 1925 is of bij de bevrijding in 1945.
 
De ca. 250 foto’s zijn bij elkaar gezocht uit een groot aantal instellingen, zoals het Koninklijk Huisarchief, R.V.D., A.N.P., Spaarnestad Fotoarchief, NIOD, Capital Press, etc. en natuurlijk de fotocollecties van Paleis Het Loo. Het museum prijst zich zeer gelukkig dat het eveneens uit een aantal privé-albums van de Koninklijke Familie zelf mocht putten. Daarnaast zijn er particulieren die spontaan bijzondere foto’s willen uitlenen.
De presentatie van de foto's is in het Stallencomplex bij de ingang van het museum. De foto’s zijn gedigitaliseerd door Peter Paul Huf, zoon van de beroemde fotograaf Paul Huf, terwijl Wim Crouwel, oud-directeur van Museum Boijmans van Beuningen en bekend ontwerper, samen met zijn zoon Remco zorg draagt voor de vormgeving van het geheel.
Enkele onderwerpen voor het komende jaar zijn: het bezoek aan Breda vanwege de 500-jarige band Oranje-Nassau-Nederland in 1905, de eerste steenlegging van het Rotterdamse stadhuis in 1915, bezoek aan de Belgische koningskinderen in Noordwijk in 1935, het bezoek aan de West in 1955, de verloving van de prinsessen Beatrix en Margriet in 1965, de geboorte van prins Floris in 1975, de Elfstedentocht in 1985 en de ernstige ziekte van prins Bernhard in 1995.
 
Opening
Tijdens de opening, vrijdag 21 januari a.s. om 15 uur, zullen enkele sprekers het verhaal achter de foto, waarop zij staan afgebeeld in de tentoonstelling, toelichten, onder wie Majoor Bosshard van het Leger des Heils, oud-minister mevrouw M.H.M.F. Gardeniers-Berendsen, mevrouw Harmke Witteveen, oud-kamenier van H.K.H. Prinses Margriet der Nederlanden en Jhr. J.J.G. Beelaerts van Blokland, commandant in de Tweede Wereldoorlog van de Prinses Irene Brigade.

Paleis Het Loo Nationaal Museum
Postadres Koninklijk Park 1, 7315 JA Apeldoorn.
Ingang via parkeerplaats Amersfoortseweg, Apeldoorn.
Geopend dinsdag t/m zondag en op feestdagen van 10.00-17.00 uur
Gesloten ‘s Maandags en Nieuwjaarsdag.
Entree € 9,00 p.p., 6 t/m 17 jr. € 3,00 p.p.
Routebeschrijving A1 en A50 afslag Paleis Het Loo en vervolgens ANWB-borden volgen.
Openbaar vervoer Station Apeldoorn, buslijn 102 en 104
Informatie 055-5772400 of www.paleishetloo.nl
Bericht geplaatst in: nieuwtje