TIME TEAM

Geplaatst op 18 januari 2002 door Alexander Roos
In Time Team tracht een team van archeologen, historici en techneuten duidelijkheid te verschaffen over de geschiedenis van een bepaalde veelbelovende locatie.
Al een aantal jaar zendt The Discovey Channel om 1 uur ‘s-nachts op werkdagen het televisieprogramma ‘Time Team’ uit. In dit programma, dat gepresenteerd wordt door Tony Robinson (ook wel bekend als Baldrick uit de serie Blackadder) tracht een team van archeologen, historici en techneuten duidelijkheid te verschaffen over de geschiedenis van een bepaalde veelbelovende locatie. Op basis van historische bronnen en geofysische gegevens wordt er per aflevering drie dagen gegraven, waarna er een conclusie over de aard van de opgraving wordt getrokken. Alhoewel de meeste opgravingen in Groot-Brittannië plaatsvinden, zijn er ook enkele afleveringen daarbuiten opgenomen, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten en Spanje. De onderwerpskeuze loopt van de prehistorie tot in de moderne tijd. Alhoewel drie dagen tijd nogal krap bemeten is om een genuanceerd oordeel over een vindplaats te kunnen geven, levert het programma uitermate vermakelijke televisie op en worden er regelmatig interessante vondsten gedaan. Het Time Team heeft een bijzonder uitgebreide en professioneel opgezette website, te vinden op: www.channel4.com/plus/timeteam

Hier zijn onder andere informatie over de aankomende afleveringen en biografieën van de leden van het Time Team te vinden. Ook zijn er verslagen van elke opgegraven locatie te vinden, compleet met animaties, foto’s en eventuele filmfragmenten.

Voor degenen die in het bijzonder in archeologie zijn geïnteresseerd, is er een lijst van archeologische begrippen van A tot Z vervaardigd en is er een literatuurlijst van meer dan 400 Engelstalige boeken op dit gebied. Een forum ontbreekt uiteraard ook niet, alsmede een verzameling links naar website’s op het gebied van archeologie.
 

Bericht geplaatst in: artikel