ROTTERDAM 1940-1945. EMOTIES IN WOORD EN BEELD

Geplaatst op 8 februari 2005
Dit jaar is het zestig jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitsers. Geen betere plek om dat te herdenken dan in het historisch museum van Rotterdam, Museum Het Schielandshuis.
Dit jaar is het zestig jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitsers. Geen betere plek om dat te herdenken dan in het historisch museum van Rotterdam, Museum Het Schielandshuis. Met drie tentoonstellingen, ieder met een eigen invalshoek, blikt het museum terug op vijf jaar oorlog.
Tekeningen, films, foto’s, dagboekfragmenten en originele voorwerpen brengen de emoties van Rotterdammers tijdens de Tweede Wereldoorlog opnieuw tot leven.
 
Expositie I:
Nachtmerrie over Nederland - politieke tekeningen van Jordaan (3 april – 4 september)
Wie de krachtige grafische tekeningen van Leo Jordaan (1885-1980) bekijkt, voelt woede, angst, machteloosheid en onderdrukking. Al in de jaren dertig wees Jordaan op de gevaren van het opkomend fascisme. Hij werkte toen als politiek tekenaar bij het links georiënteerde weekblad De Groene. In 1940 werd de Nederlandse pers aan banden gelegd en werd De Groene failliet verklaard. Jordaan tekende echter ‘ondergronds’ door, met gevaar voor eigen leven. Zijn unieke stijl was zo herkenbaar, dat publiceren onmogelijk was. Direct na de bevrijding werden 32 van de tekeningen gebundeld tot het boek ‘Nachtmerrie over Nederland’. De originelen zijn te zien in de Atlas Van Stolk, samen met een selectie uit de ruim 2000 tekeningen die Jordaan aan dit prentenkabinet schonk.
 
Expositie II:
Zwarte Confetti - foto’s en amateurfilms uit bezet Rotterdam (3 april – 28 augustus) 
Na het bombardement ging in Rotterdam het leven van alledag gewoon door. Mensen trouwden, vierden verjaardagsfeestjes, kookten groenten en deden boodschappen in noodwinkels. Ook fotografen gingen gewoon door met het vastleggen van dit dagelijks leven, al werd het steeds moeilijker om aan fotomateriaal te komen.
Er is echter nog nooit een fototentoonstelling geweest over het alledaagse leven tijdens de oorlog in Rotterdam en dat maakt Zwarte Confetti tot een unieke expositie. Uit tientallen archieven in binnen- en buitenland zijn foto’s opgedoken van kunstfotografen als Eva Besnyö en persfotografen als Van Rhijn. Dankzij oproepen via de lokale media kwamen ook familiealbums en nooit eerder vertoonde 8mm films van amateurs boven water. Deze verzameling foto’s en films geeft een indringend beeldoverzicht van het oorlogsleven in Rotterdam, van het bombardement en de verwoesting tot de bevrijding en het oppakken van NSB’ers.
 
Expositie III
Rotterdam Geraakt – emoties van een stad in oorlog (1 mei - 20 november) 
Verbijstering, onmacht, angst, woede, schaamte, verdriet en ook … vreugde. Bekende en onbekende Rotterdammers beschreven tijdens de oorlog hun diepste gevoelens in een dagboek, waarvan tientallen fragmenten te zien zijn. De bezoeker komt op zijn route bomscherven, brokstukken van gebouwen en half verbrande huisraad tegen en loopt zo letterlijk door het puin van de gebombardeerde stad. Daarnaast veel authentieke voorwerpen uit de oorlogsjaren, zoals een trouwjurk van parachutestof, jodensterren en affiches, die de sfeer en de emoties uit die tijd doen herleven.
Zeer bijzonder zijn de tentoongestelde kleurendia’s van de Limburgse Maasbode-journalist Alphons Hustinx (1900-1972). Hij maakte tijdens de bezetting opnamen in Rotterdam. Hoewel de afdrukken soms kwalitatief minder sterk zijn dan tegenwoordig gangbaar is, brengen de kleurenopnamen de rauwe werkelijkheid van de verwoeste stad op unieke wijze tot leven.  
 
Tentoonstellingen
en data
Nachtmerrie over Nederland: 3 april – 4 september
Zwarte confetti: 3 april – 28 augustus
Rotterdam geraakt: 1 mei – 20 november
Locatie
Museum Het Schielandshuis, Korte Hoogstraat 31, Rotterdam
010-21 767 67 / www.historisch museumrotterdam.nl
Bereikbaarheid
Metro & tram lijn 1, 8, 20 en 23 halte Beurs, bus lijn 32 halte Keizerstraat
Openingstijden
Di t/m vr van 10.00-17.00 uur, weekend en feestdagen 11.00-17.00 uur
Bericht geplaatst in: nieuwtje