HONGER, STERFTE EN BEZETTING

Geplaatst op 1 maart 2005
De Tweede Wereldoorlog bracht een drastische verandering van de Nederlandse landbouw teweeg en daarmee een verandering van het dieet.
TUMULT en het NIOD organiseren op donderdag 10 maart, onder de titel: HONGER , STERFTE EN BEZETTING, de derde lezing in de reeks WISSELEND PERSPECTIEF - 60 jaar denken over de Tweede Wereldoorlog. De lezing vindt plaats in het Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht. Aanvang 20.00 uur. Toegangsprijs voor de lezingen bedraagt €3.50, € 2 met korting (CJP &U-pas, Studentenkaart, Vrienden van het NIOD). Informatie en reserveren 030-2332430 /www.tumultdebat.nl.

De Tweede Wereldoorlog bracht een drastische verandering van de Nederlandse landbouw teweeg en daarmee een verandering van het dieet. Dit dieet, dat tot aan de winter '44-'45 in kwantitatieve zin afdoende was, was aanzienlijk magerder en vooral plantaardiger dan men tot dan toe gewend was. Nederland ging op dieet en menigeen voer daar, zowel volgens tijdgenoten als historici, wel bij. Daar staat tegenover dat de (niet-gewelddadige) sterfte wel erg steeg, vooral onder kinderen. Lag dat nu aan het voedsel of niet, en wat kan recent onderzoek aan het beantwoorden van die vraag bijdragen?

Lezing: Ralf Futselaar, onderzoeker NIOD, docent Universiteit Utrecht. Referent: Diny Schouten, voedseljournalist. Voorzitter: Jan van Leijenhorst, hoofd onderwijs en cultuur VNG.
 
Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) en Utrechts debatcentrum TUMULT presenteren dit voorjaar een lezingenreeks waarin de verschillende actuele maatschappelijke betekenissen van de Tweede Wereldoorlog worden verkend. Daarbij zullen ook de veranderingen die zich onder invloed van allerlei maatschappelijke ontwikkelingen hebben voorgedaan in onze kijk op en herinnering aan die ingrijpende periode aan bod komen. Het volledige programma is te vinden op www.tumultdebat.nl.
Bericht geplaatst in: nieuwtje