LUXE RECREëREN IN 'ADELAARSNEST'

Geplaatst op 2 maart 2005
Vandaag opent de Intercontinental-keten een hotel vlak bij Hitlers voormalige villa Berghof in Obersalzberg in de Beierse Alpen.
Adolf Hitler genoot er van de gezonde Beierse berglucht. Hij smeedde er in de jaren dertig zijn duistere plannen en ontving er andere fascistische leiders zoals Benito Mussolini.

Vandaag opent de Intercontinental-keten een hotel vlak bij Hitlers voormalige villa Berghof in Obersalzberg in de Beierse Alpen. De glossy brochure van het vijfsterren-hotel met 138 kamers belooft een "oase van welzijn" te zijn. De gasten komen er niets te kort, ze kunnen hun skischoenen laten opwarmen vóór gebruik. Na het skiën kan er nog een balletje golf geslagen worden.
 
Onomstreden is de opening van het hotel niet. Joodse groeperingen in Duitsland hebben de bouw van het hotel boven het dorp Berchtesgaden "historisch ongevoelig" genoemd. "Óf mensen kennen de betekenis niet van Obersalzberg niet, en dat is al erg genoeg, óf ze weten precies wat voor plek dat was, en dan nog gaan ze met het project door", verklaarde de joodse schrijver Ralph Giordano onlangs op de Duitse televisie.

De Amerikanen vernietigden in 1952 de overblijfselen van Hitlers voormalige buitenverblijf. In 1996 droegen zij de lokatie over aan de Beierse autoriteiten. Die ontwikkelden al snel toeristische plannen.

De Beierse regering let er evenwel scherp op dat het hotel geen pelgrimsoord wordt voor neo-nazi's. "Obersalzberg is een beladen plaats", erkent de Beierse minister van Financiën Kurt Faltlhauser die verantwoordelijk is voor het project in de bergen. "De plaats was verbonden met de daders en dat zal altijd zo blijven. Maar Obersalzberg heeft een andere kant. Het was ook altijd een plek om te herstellen in een overweldigend landschap. Het nieuwe hotel maakt deel uit van die traditie", aldus Faltlhauser.

Het hotel zelf besteedt ook de nodige aandacht aan de duistere geschiedenis van de lokatie. Het personeel heeft speciale trainingen gekregen om eventuele vragen over het nazisme te beantwoorden. Daarnaast ligt er in elke kamer een exemplaar van het boek Dodelijk Utopia. Daarin wordt haarfijn uiteengezet hoe het verleidelijke Obersalzberg nauw verweven is met de Blut-und-Boden-gedachte van de nazi's.

De lokale bevolking reageert onverschillig op de opening van het hotel. Met prijzen van 250 dollar per nacht zijn zij niet van plan de tocht naar boven te maken. "Er zullen alleen maar rijke mensen naartoe gaan", aldus een 55-jarige decorateur.
 
Link: Intercontinental Resort Berchtesgaden (klik ook op 'Take a Photo Tour')
Bericht geplaatst in: nieuwtje