MARINUS JACOBUS HENDRICUS MICHELS (1928-2005)

Geplaatst op 3 maart 2005
Marinus Jacobus Hendricus Michels (1928-2005)
In zijn debuutwedstrijd voor het eerste van Ajax maakte de toen 18-jarige Rinus Michels direct indruk door vijf van de acht doelpunten tegen ADO te scoren...
 
In zijn debuutwedstrijd voor het eerste van Ajax maakte de toen 18-jarige Rinus Michels direct indruk door vijf van de acht doelpunten tegen ADO te scoren: Michels zou zijn leven wijden aan het voetbal, en heeft eerst als speler en daarna als trainer/coach voetbalgeschiedenis geschreven. Vandaag is Rinus Michels, ‘De Generaal’, op 77-jarige leeftijd overleden in Aalst (België) aan de complicaties van een hartoperatie.
 
Rinus Michels werd op 9 februari 1928 in Amsterdam geboren als zoon van Piet Michels en Wil van Brederode. Zijn ouderlijk huis lag op slechts enkele honderden meters van het Olympisch Stadion, en Michels raakte als klein jongetje al geïntrigeerd door voetbal. Als 12-jarige jongen introduceerde Joop Köhler Michels bij Ajax. Michels speelde in totaal 264 duels voor het eerste van Ajax, en scoorde 121 keer. In de seizoenen ‘46/’47 en ‘56/’57 werd hij als speler in Ajax landskampioen. In 1958 moest hij zijn spelersloopbaan voortijdig beëindigen wegens herniaklachten. Vanaf 1960 schreef Michels als trainer/coach voetbalgeschiedenis. Naast meerdere landskampioenschappen met Ajax, leidde hij het Nederlands Elftal de finale van het WK binnen in 1974. Voetbalkenners en (de meeste) voetbalgeïnteresseerden weten dat over de Duitse strafschop uit deze finale het laatste woord wel nooit gezegd zal zijn. In 1988 nam Michels echter revanche: Nederland werd onder zijn bezielende leiding Europees Kampioen!
 
 
Michels kreeg zijn bijnaam, ‘De Generaal’, door zijn beroemde uitspraak: “Voetbal is oorlog”. Michels stelde dat elke speler technisch vaardig is, en dat aanvallers mee moeten verdedigen en verdedigers mee moeten aanvallen. Dit totaalvoetbal vergde van de spelers een goede fysieke conditie. Hij introduceerde trainingskampen voor belangrijke wedstrijden en pionierde op het gebied van sportvoeding.
 
In augustus 2004 werd Michels in het
kader van 50 jaar betaald voetbal verkozen tot beste trainer uit de betaald voetbal periode. In hetzelfde jaar is door het vakblad De Voetbaltrainer in samenwerking met de Vereniging voor Oefenmeesters Nederland en Coaches Betaald Voetbal de Rinus Michels Award geïntroduceerd.
Bericht geplaatst in: artikel