HITLER HAD EERDER EEN ATOOMBOM DAN DE VS

Geplaatst op 4 maart 2005
Adolf Hitler had eerder een atoombom tot zijn beschikking dan de Amerikanen, maar het wapen was te primitief en onhandig om vanuit de lucht te worden ingezet.
Adolf Hitler had eerder een atoombom tot zijn beschikking dan de Amerikanen, maar het wapen was te primitief en onhandig om vanuit de lucht te worden ingezet. Dat schrijft de Duitse historicus Rainer Karlsch in zijn boek 'Hitlers Bom', dat later deze maand verschijnt.

Volgens Karlsch namen Duitse wetenschappers in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog proeven met een zogenoemde 'vuile bom', waarmee radioactief materiaal over een groot gebied kan worden verspreid. Als dat klopt, zou dat betekenen dat Duitsland de Amerikanen dichter op de hielen zat dan gedacht in de race om nucleaire wapens.
 
De nazi's gebruikten volgens Karlsch gevangenen uit concentratiekampen als menselijke proefkonijnen. Honderden van hen kwamen daardoor op gruwelijke wijze aan hun einde, aldus de Duitse historicus. De twee testlocaties waren volgens Karlsch gesitueerd op het eiland Ruegen in de Oostzee en in de bossen ten zuiden van de Duitse hoofdstad Berlijn. Karlsch kreeg donderdag bijval van de Amerikaanse historicus Mark Walker, een internationaal erkend expert op het gebied van het nucleaire programma van het Derde Rijk. Hij noemde de argumenten van zijn Duitse collega "zeer overtuigend".
 
Het vernietigend vermogen van Hitlers wapen kwam niet in de buurt van dat van de bommen die de Amerikanen in augustus 1945 afwierpen boven de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki, aldus Walker. Het Duitse projectiel was volgens hem vooral bruikbaar om oprukkende geallieerde troepen terug te drijven, niet om op grote schaal verwoestingen aan te richten. Walker prees het werk van Karlsch. De Duitser heeft volgens hem "een heel nieuw hoofdstuk" geschreven over Hitlers zoektocht naar een 'wonderwapen', waarmee de Duitse dictator dacht op het laatste moment toch nog de overwinning te kunnen behalen in een oorlog die zo goed als verloren was.
 
Tot dusver werden Hitlers beweringen dat zijn wetenschappers aan zo'n wapen werkten, afgedaan als het gebrabbel van een wanhopig en gestoord man. Algemeen werd aangenomen dat Duitse wetenschappers weliswaar experimenteerden met zwaar water in een poging tot kernsplitsing, maar dat zij bij gebrek aan zuiver uranium weinig progressie konden boeken.
 
Bron:  Nu.nl
Bericht geplaatst in: nieuwtje