STADHUIS VAN ORANJE IN KONINKLIJK PALEIS AMSTERDAM

Geplaatst op 10 maart 2005
Op 29 juli 2005 is het 350 jaar geleden dat het Stadhuis van Amsterdam, het huidige Koninklijk Paleis, feestelijk werd ingehuldigd.
Op 29 juli 2005 is het 350 jaar geleden dat het Stadhuis van Amsterdam, het huidige Koninklijk Paleis, feestelijk werd ingehuldigd. Het gebruik, anderhalve eeuw als Stadhuis, vijf jaar als Frans Koninklijk en Keizerlijk Paleis, en bijna twee eeuwen als ontvangstpaleis van de Oranjes heeft zijn sporen nagelaten. De roemruchte burgemeesters van Amsterdam hielden er in de zeventiende eeuw stadhuis en maakten Amsterdam tot de hoofdstad van de wereld. Koning Lodewijk Napoleon, broer van de Franse keizer Napoleon, transformeerde het tot een paleis in 1808 en liet het inrichten met de kostbaarste meubelen in empire-stijl. Ook werd in die tijd het Koninklijk Museum, de voorloper van het huidige Rijksmuseum in Amsterdam, in het Paleis opgericht. De Oranjegeschiedenis, vanaf Koning Willem I, kenmerkt zich door staatsbezoeken, banketten en ontvangsten, troonsoverdrachten en huwelijken tot aan de viering van het 25 jarig regeringsjubileum van H.M. de Koningin Beatrix.

Op de tentoonstelling wordt onder meer aan de hand van korte documentaires een beeld geschetst van de geschiedenis van het gebouw en zijn gebruikers. Auteurs, waaronder prof dr Henk van Nierop, dr Paul Knevel, prof dr Frans Grijzenhout, prof dr Bram Kempers, mr Geert Mak, werken aan de catalogus die de tentoonstelling zal begeleiden.
 
U kunt de tentoonstelling 'Stadhuis van Oranje, 350 jaar geschiedenis op de Dam' van 30 juni tot en met 31 augustus 2005 dagelijks van 11.00 tot 17.00u bezoeken.
Bericht geplaatst in: nieuwtje