LOE DE JONG OVERLEDEN

Geplaatst op 15 maart 2005
Dr. Loe de Jong is dinsdag overleden. Dat heeft het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) dinsdag meegedeeld.
Dr. Loe de Jong is dinsdag overleden. Dat heeft het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) dinsdag meegedeeld. De auteur (90) van Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog stierf na een kortstondig ziekbed in "alle rust", aldus het NIOD mede namens de familie van de historicus.
 
De naam van dr. Loe (Louis) de Jong is onverbrekelijk verbonden met de Tweede Wereldoorlog. De op 24 april 1914 geboren Amsterdammer groeide door zijn levenswerk 'Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog' uit tot een soort goeroe van de bezettingsgeschiedenis.
 
Hij schreef deze uitvoerige reeks in de tijd dat hij ook directeur was van het RIOD, het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie, nu het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentaite (NIOD). Alleen bij de Indische gemeenschap in Nederland was hij niet bepaald geliefd, vanwege zijn volgens hen eenzijdige kijk op het kolonialisme. Het leidde zelfs tot processen.

Bron: Nu.nl
Bericht geplaatst in: nieuwtje