HISTORISCH CAFé

Geplaatst op 31 maart 2005
Het Historisch Café van 13 april biedt weer de ideale mix van sensatie en academische distantie. We zullen o.a. spreken over doofpotaffaires, politiek geweld, martelaren en visuele propaganda.
Het Historisch Café van woensdag 13 april biedt weer de ideale mix van sensatie en academische distantie. We zullen o.a. spreken over doofpotaffaires, politiek geweld, martelaren en visuele propaganda.

U bent elke tweede woensdag van de maand van harte welkom in Café P96, Prinsengracht 96, Amsterdam. De toegang is gratis.
Meer informatie over het programma, de redactie, de route, columns en verslagen van vorige Historisch Cafés, kunt u vinden op onze website: http://www.historischcafe.nl

20.00 – Gerommel in de doofpot – column door Lotte van de Pol
Lotte van de Pol is verbonden aan de Freie Universität in Berlijn, en tevens geaffilieerd onderzoeker aan het Onderzoeksinstituut voor Geschiedenis en Cultuur aan de Universiteit van Utrecht. In 1996 leverde zij het indrukwekkende proefschrift ‘Het Amsterdams hoerdom. Prostitutie in de zeventiende en achttiende eeuw’ af. Samen met Rudolf Dekker schreef zij boeken over vrouwen in mannenkleren. Momenteel houdt zij zich vooral bezig met achttiende eeuwse hoven op basis van egodocumenten.

20.15- Politiek geweld in Duitsland - gesprek tussen Jacco Pekelder en Hans Achterhuis
Duitsland is het land van de geest, van de denkers en dichters. Tegelijk is het ook het land met een geschiedenis van politiek geweld. Soms richtte dat politieke geweld zich tegen de staat, soms ging het uit van radicalen die de staatsmacht (en dus het geweldsmonopolie) gekaapt hadden.

Dr Jacco Pekelder (1967) is onderzoekscoördinator van het Duitsland Instituut Amsterdam. Jacco Pekelder redigeerde samen met Frits Boterman ‘Politiek geweld in Duitsland. Denkbeelden en debatten’ (Amsterdam, Duitsland Instituut/Mets & Schilt, 2005), met twaalf bijdragen van historici en filosofen.

Prof. dr Hans Achterhuis (1942) is hoogleraar systematische wijsbegeerte aan de Universiteit Twente. Momenteel werkt hij aan een boek over geweld, een thema dat hem al heel lang bezighoudt.

Meer informatie over de bundel 'Politiek geweld in Duitsland', mede uitgegeven door het DIA, is te vinden op het Duitslandweb. Het Duitslandweb is het portaal voor iedereen die belangstelling heeft voor Duitsland en de Duits-Nederlandse betrekkingen. Hier kunt u informatie vinden over Duitsland en kennis opdoen over actuele thema's uit de Duitse politiek, samenleving en recente geschiedenis. Zie: http://www.duitslandweb.nl
 
21.15-Martelaren in de moderne tijd. Visuele propaganda tijdens de Iran-Irak oorlog - Interview met Eefje Blankevoort.
Eefje Blankevoort, historica, journalist en filmmaker heeft zich voor haar scriptie gestort op het gebruik van proganda in de Islamitische Republiek Iran tijdens de Iran-Irak oorlog. In een interview in woord en beeld vertelt Eefje over haar zoektocht naar propaganda over Iraanse martelaren. Haar onderzoek bij o.a. de Iraanse Stichting van de Martelaren en Revolutionaire Garde leverde niet alleen uniek beeldmateriaal op, maar ook een bijzondere inkijk in het verloop van een van de meest gruwelijke oorlogen van de moderne tijd.
Historisch Café - P96 Amsterdam
Bericht geplaatst in: nieuwtje