LEZING: WRAAK EN VERGELDING, VERGEVEN EN VERGETEN?

Geplaatst op 6 april 2005
Hinke Piersma gaat de geschiedenis na van de Vier, Drie, Twee van Breda. Die geschiedenis roept vragen op omtrent straf, vergelding, vergeving.
TUMULT, het NIOD en Cogis organiseren op donderdag 21 april , onder de titel:
WRAAK EN VERGELDING, VERGEVEN EN VERGETEN de zesde lezing in de reeks
WISSELEND PERSPECTIEF - 60 jaar denken over de Tweede Wereldoorlog.
De lezing door Hinke Piersma, onderzoeker NIOD, vindt plaats in het Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht. Aanvang 20.00 uur. Toegang: €3.50, € 2 met korting (CJP &U-pas, Studentenkaart, Vrienden van het NIOD). Informatie en reserveren 030-2332430 /www.tumultdebat.nl.
 
In haar proefschrift dat 31 maart 2005 verscheen, gaat Hinke Piersma de geschiedenis na van de Vier, Drie, Twee van Breda. Die geschiedenis roept vragen op omtrent straf, vergelding, vergeving. Vragen die een grote actuele waarde hebben in het licht van bijvoorbeeld de Verzoeningscommissie in Zuid-Afrika. Zijn amnesie en amnestie mogelijk? Kan een nieuwe samenleving worden opgebouwd zonder dat de oude daders zijn gestraft? Of blijven er spanningen? Mag men van slachtoffers verwachten dat zij vergeving als doel hebben, zelfs als zij nog lijden onder wat hun is aangedaan?

Lezing: Hinke Piersma, onderzoeker NIOD
Referent : Peter Baehr, oud-hoogleraar Universiteit v. Amsterdam
Voorzitter: Marjan Slob, filosofe
 
Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) en Utrechts debatcentrum TUMULT presenteren dit voorjaar een lezingenreeks waarin de verschillende actuele maatschappelijke betekenissen van de Tweede Wereldoorlog worden verkend. Daarbij zullen ook de veranderingen die zich onder invloed van allerlei maatschappelijke ontwikkelingen hebben voorgedaan in onze kijk op en herinnering aan die ingrijpende periode aan bod komen. Het volledige programma is te vinden op www.tumultdebat.nl.
Bericht geplaatst in: nieuwtje