STUDIEMIDDAG RECONSTRUCTIES VAN HET VERLEDEN MET BEHULP VAN 3D VISUALISATIES

Geplaatst op 6 april 2005
Op vrijdag 20 mei a.s. organiseren de VGI en de SNA een studiemiddag met als thema het reconstrueren van het verleden met behulp van 3D-visualisaties.
Op vrijdag 20 mei a.s. organiseren de VGI (Vereniging voor Geschiedenis en Informatica) en de SNA (Stichting voor de Nederlandse Archeologie) een studiemiddag met als thema het reconstrueren van het verleden met behulp van 3D-visualisaties. Tijdens deze studiemiddag wordt ingegaan op de wijze waarop binnen de archeologie en het historisch onderzoek gebruik gemaakt kan worden van visualisatie technieken. Grote hoeveelheden gegevens kunnen dankzij allerlei 3D-technieken inzichtelijk worden gemaakt voor zowel de onderzoeker als voor een geïnteresseerde leek.
De digitale reconstructie van cultureel erfgoed werpt echter ook een aantal fundamentele dilemma's op. Verschillende interpretaties van dezelfde gegevens kunnen immers ook resulteren in zeer verschillende reconstructies.
 
Een fraaie 3D-weergave heeft vaak een zeer grote overtuigingskracht. We weten niet hoe dinosaurussen er precies uitzagen ook niet welke geluiden zij maakten, maar dankzij het BBC programma 'Walking with Dinosaurs', zijn het levende dieren geworden. De virtuele dino is nu ons algemeen beeld geworden. Dit illustreert zowel de kracht als de valkuilen van het gebruik van 3D. Aan de ene kant kan het verleden levensecht gereconstrueerd worden en kan het reconstructieproces zelf nieuwe inzichten opleveren, aan de andere kant is het ook gemakkelijk om vragen of onduidelijkheden 'creatief' op te lossen.
 
De studiemiddag geeft een introductie in de verschillende aspecten van de toepassing van 3D technieken binnen de archeologie en het historisch onderzoek. Vier sprekers zullen ingaan op zowel visualisaties ten behoeve van publiekspresentaties als voor wetenschappelijke onderzoeksdoeleinden.
 
De studiemiddag vindt plaats op vrijdag 20 mei 2005 in zaal 028 van het Lipsiusgebouw van de Faculteit Letteren, Universiteit Leiden, Cleveringaplaats 1 in Leiden. De studiemiddag begint om 13.00 uur. Deelname is gratis. Aanmelden kan tot en met 13 mei a.s. via e-mail naar Paula Witkamp, P.Witkamp@bureau.knaw.nl
 
SNA en VGI hopen u te mogen begroeten op onze gezamenlijke studiedag.
Bericht geplaatst in: nieuwtje