VEEL MEER NAKOMELINGEN DUITSE SOLDATEN DAN GEDACHT

Geplaatst op 27 mei 2004
Duitse militairen hebben in de Tweede Wereldoorlog veel meer kinderen verwekt bij Nederlandse vrouwen dan wordt aangenomen. Uit archieven blijken er meer dan 50.000 nakomelingen te zijn.
HILVERSUM - Duitse militairen hebben in de Tweede Wereldoorlog veel meer kinderen verwekt bij Nederlandse vrouwen dan wordt aangenomen. Uit Duitse archieven blijken er meer dan 50.000 nakomelingen te zijn, veel meer dan de 10.000 waar bijvoorbeeld het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) van uitgaat.
Actualiteitenprogramma NOVA onthulde de cijfers donderdagavond na onderzoek in archieven van de Duitse Wehrmacht. Het NIOD noemt de cijfers bij monde van een woordvoerder "opmerkelijk".

Volgens de beheerder van het archief, directeur Gerhardt van de Deutsche Dienststelle WASt, moesten soldaten die in bezet gebied een kind verwekten, dat bij de Wehrmacht melden. "De vrouwen kregen vervolgens geld van die vaders en een eenmalige uitkering van Duitsland voor het kind," zei hij tegen NOVA. "Dat werd allemaal geregistreerd. Het aantal kan nog veel hoger zijn dan .000, want onze tellingen houden in 1944 op."
 
Extra bijzonder
In zijn serie Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog deed prof. L. de Jong een grove schatting naar het aantal. "Legers deden tot nu toe normaal gesproken geen mededelingen over verwekte kinderen in het buitenland," zegt zegsman D. Barnouw van het NIOD. "Dat maakt dit wel extra bijzonder. Dit aantal is voor mij nieuw."
Het Wehrmacht-archief krijgt de laatste tijd steeds meer aanvragen uit Nederland van mensen die informatie willen over hun Duitse vader. Volgens directeur Gerhardt komt dat doordat veel oorlogskinderen pas na de dood van hun moeder te horen krijgen dat zij door een Duitse militair zijn verwekt.
 
Bron: Nu.nl
Bericht geplaatst in: nieuwtje