NOORDBRABANTS MUSEUM PRESENTEERT NIEUWE STADSWANDELING OP OORLOGSPAD

Geplaatst op 26 mei 2005
Wandeling langs monumenten uit en herinneringen aan de Tachtigjarige Oorlog in het Noordbrabants Museum en in de Bossche binnenstad.
Op oorlogspad
Wandeling langs monumenten uit en herinneringen aan de Tachtigjarige Oorlog in het Noordbrabants Museum en in de Bossche binnenstad.

De uitverkiezing van 's-Hertogenbosch tot Europese vestingstad van het jaar was voor het Noordbrabants Museum de aanleiding om dit jaar twee extra activiteiten te ontwikkelen. De eerste is de recent geopende presentatie in het paleis over de vestingwerken en met name hun rol in de verovering van de stad door Frederik Hendrik in 1629. Verder heeft het museum een speciale stadswandeling ontwikkeld met als titel Op Oorlogspad.

In het museum
Deze nieuwe stadswandeling begint in het museum, waar de grote stadsmaquette en de vele zeventiende-eeuwse schilderijen een goed beeld geven van de oorspronkelijke toestand van de vesting. Overigens was in het huidige Noordbrabants Museum tussen 1629 en 1796 de militair gouverneur van de stad gevestigd die verantwoordelijk was voor de instandhouding van de vestingwerken.

Buiten het museum
Buiten het museum voert de wandeling langs monumenten die op de een of andere manier herinneren aan de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Er zijn immers nog vele plaatsen aan te wijzen die ofwel uit die tijd dateren, ofwel gebouwd werden dankzij de vrede van Munster in 1648, of een rol hebben gespeeld in de strijd. Vanzelfsprekend zijn ook vestingwerken in dit verhaal meegenomen.

Nog meer*
Behalve de wandeling zelf biedt het boekje informatie over de achtergronden van de Tachtigjarige Oorlog, over huizenbouw in Den Bosch in die tijd en over de vestingwerken. Het boekje biedt twee wandelingen aan. De eerste blijft beperkt tot de Bossche binnenstad; de tweede loopt langs de wallen die ooit de kern vormden van het gevreesde verdedigingsapparaat. In het boekje is ook een kaart opgenomen.

Verkrijgbaar
De rijk geïllustreerde wandeling Op Oorlogspad is verkrijgbaar bij boekhandel Heinen, bij de VVV en bij het Noordbrabants Museum en kost 2 euro. Eerder publiceerde het museum de Bosch-wandeling langs herinneringen aan de tijd van Jeroen Bosch. Ook deze wandeling is nog steeds verkrijgbaar in de museumwinkel.

Noordbrabants Museum
Postbus 1004, 5200 BA 's-Hertogenbosch
Bericht geplaatst in: nieuwtje