LEGENDE VAN DE HEILIGE GRAAL

Geplaatst op 27 mei 2005 door Niels Arts
Mythen en legenden oefenen nog steeds veel macht uit op de menselijke verbeeldingskracht, of ze nu geworteld zijn in feiten of fantasie.
Maatschappijen streven er altijd naar om verklaringen te zoeken voor dingen die ze niet makkelijk kunnen begrijpen. Mythen en legenden oefenen nog steeds veel macht uit op de menselijke verbeeldingskracht, of ze nu geworteld zijn in feiten of fantasie. Dit zorgt ervoor dat sommige mythen en legenden al duizenden jaren bestaan. In de vierdelige DVD-serie van Orion Channel wordt gezocht naar de oorsprong van één van deze mythen – de legende van de Heilige Graal – en probeert men erachter te komen of de graal werkelijk heeft bestaan, en zo ja, waar het mysterieuze artefact zich nu bevindt.
 
De Heilige Graal
Zoals we eerder in de film ‘Indiana Jones and the Last Crusade’ hebben kunnen zien, verwijst de term 'Heilige Graal' naar de legendarische drinkbeker die door Christus bij het Laatste Avondmaal gebruikt zou zijn. Maar in feite is er meer onderbouwing voor de interpretatie dat de Graal een beker was waarin Jozef van Arimathea het bloed uit de wonden van Meester Jezus opving. Aan de beker worden verscheidene ''krachten'' toe geschreven. Dit zijn:
  • helende en herstellende krachten
  • het communiceren met God (of de Kennis van God)
  • de mogelijkheid om voedsel te verstrekken
  • onsterfelijkheid
  • de mogelijkheid de ''waardigen'' te roepen
  • onzichtbaarheid voor de ''onwaardigen''
DVD 1: Merlijn, de Kelten en de Ridders van de Ronde tafel
De bekendste legende is misschien wel degene waarin Jozef, zijn zuster en haar man Jeruzalem verlieten en naar Frankrijk gingen. Daar aangekomen liet Jozef zijn zuster en man achter reisde naar Engeland waar Jozef de eerste Christelijke kerk stichtte in Glastonbury, waardoor de graal in Engeland is terechtgekomen. Maar ook de verhalen over Koning Arthur en zijn magiër Merlijn spreken over een object genaamd ''Graal''. Het eerste deel van deze documentaire toont de rol van de graal in Europa en het Keltische rijk, toen de bevolking meer waarde hechtte aan o.a. druïden en natuurgeloven.
 
DVD 2: Het mysterie van de Orde der Tempeliers en de Katharen
Een andere legende vertelt dat Jozef niet verder kwam dan Zuid-Frankrijk. Daar zou hij een kasteel hebben gebouwd. In dit kasteel dat op een berg in Montségur zou hebben gestaan, verborg Jozef de graal. Het kasteel functioneerde later als een bergfort voor diverse afvallige christenen zoals de Katharen. De Katharen zouden in bezit geweest zijn van de spirituele leer van Jezus, die door Jozef van Arimathea door gegeven is. Het verhaal gaat dat bij de val van het kasteel een aantal Katharen met de Heilige Graal, wisten te ontsnappen. Het is bekend dat zich onder de Orde der Tempeliers een aantal Katharen bevond, zodat de graal misschien op deze manier in hun handen is gekomen.
 
DVD 3: Adolf Hitler en de zwarte orde van de SS
Ook de Nazi’s hebben naar de Graal gezocht. De Duitse wetenschapper Otto Rahn speelde hier een grote rol in. Op een gegeven moment werd hij ingehuurd door Hitler om het verhaal van de Graal te integreren in de ideologie van de Nazi’s. Hitler en Himmler, de leider van de SS, waren helemaal gek van het occulte. Het bekende kasteel Wewelsburg in Westfalen werd heringericht om het centrum te worden van de occulte wereld der Nazi’s. De mythe wilde dat dit kasteel een magisch Germaans bolwerk was in een toekomstige strijd tussen Europa en Azië. Tegelijkertijd meende Himmler dat de SS een bolwerk zou vormen tegen een Aziatische aanval. Hij werd lid van de SS, maar op een gegeven moment wilde Otto Rahn niets meer met de Nazi-ideologie te maken hebben. De legende van de graal werd volgens hem op ernstige wijze misbruikt. In 1939 kwam hij op mysterieuze wijze om het leven.
 
DVD 4: Legend Hunters: The Holy Grail
In deze bonus-dvd gaat men op zoek naar de werkelijke betekenis achter de Heilige Graal. Alle mogelijke opties worden onderzocht. Allerlei ‘schat’-zoekers en kenners komen aan het woord om hun versie van het verhaal over de Heilige Graal te vertellen. Bovendien maken zij duidelijk waar de graal tegenwoordig verborgen kan zijn.
 
Conclusie
Deze vierdelige DVD-box is een leuke inleiding in de wereld van de Heilige Graal. Op een duidelijke manier wordt uitgelegd wat de verschillende legenden inhouden en de kijker kan zien hoe de graal door de eeuwen heen steeds een andere rol vervult. Hoewel ik de eerste DVD enigszins flauw en zelf af en toe saai vond, werd mijn aandacht wel getrokken bij de volgende delen.

Maar er zijn nog wel wat meer punten van kritiek. Ik raakte namelijk niet zo onder de indruk van de verhalen, die meestal op vage feiten gebaseerd zijn. Misschien heeft dat te maken door de studie geschiedenis die ik heb gevolgd, maar de zoektochten naar de graal in de laatste DVD is één van de meest overduidelijke vormen van wensdenken die ik ooit heb gezien. Er zit gewoonweg een te hoog ‘als…dan…en dan….als…dan…’-gehalte in om mij te overtuigen.

Bovendien denk ik dat kenners op het gebied van de Heilige Graal met deze serie niet veel wijzer geraken dan ze al zijn. Waarschijnlijk leveren een paar goede boeken meer relevante en betere informatie over de Heilige Graal dan deze documentaire. Maar om die nu in zijn geheel af te kraken gaat te ver. Ik heb er toch nog zo’n drie uur kijkplezier aan beleefd. Dat is in een tijd met voornamelijk bagger op tv toch nog heel wat…
 
Orion Channel, De legende van de Heilige Graal, Tijdsduur: ca. 220 min. (4 DVD’s), Genre : documentaire, ISBN: 9077742247
Bericht geplaatst in: artikel, filmrecensie