BELGIë-NEDERLAND: EEN LEERRIJKE VERGELIJKING

Geplaatst op 20 juli 2005
Paul Wouters onderzocht de nuanceverschillen tussen Nederland en Vlaanderen en concludeert dat ze groter zijn dan wat hij in 1983 verwachtte.
Paul Wouters (geb. 1950) is filosoof. In 1983 verhuisde hij van Vlaanderen naar Nederland. Hij werd directeur van de Internationale School voor Wijsbegeerte in Leusden en daarna senior consultant bij een Organisatieadviesbureau in Driebergen.

Hij onderzocht de nuanceverschillen tussen Nederland en Vlaanderen en concludeert dat ze groter zijn dan wat hij in 1983 verwachtte. Hij voelde zich nooit slachtoffer van discriminatie, maar kreeg soms wel signalen dat hij niet echt bij de Nederlanders hoort.

Hij ging op zoek naar de wortels van de verschilpunten en vond ze in de taal
( misverstanden), sociale toestanden, modernisering, cultuur, geschiedenis, geloof, levensstijl, consumptiegedrag, organisatietalent en economie.

Hij beweert dat vele vooroordelen ook waar zijn en dat het grootste misverstand is dat Vlamingen en Nederlanders denken dat ze dezelfde taal spreken, terwijl er in feite grote verschillen zijn in woordkeus, grammatica, betekenis van bepaalde woorden, stemgeluid, zich presenteren en communiceren.

Hij constateert dat in Vlaanderen meer vrouwen een baan hebben dan in Nederland, maar dat de Nederlandse vrouw thuis meer te zeggen heeft. Hierin zou hij zich wel eens kunnen vergissen: vele Nederlandse vrouwen nemen nog de naam van hun man over, ook op hun werk, Vlaamse doen dat zelden.

Globaal vindt hij veel meer verschillen dan gelijkenissen.

Soms merk je dat hij al een paar decennia weg is uit Vlaanderen en eerder het Vlaanderen van de jaren’70–’80 beschrijft dan dat van 2005. Bij de internationale vergelijking van scholieren (p. 123 ) vergeet hij dat Vlaanderen bij het recentste Pisa-onderzoek (dec. 2004 ) in alle disciplines boven Nederland scoorde i.p.v. op hetzelfde niveau.

Hij heeft wel een goede kijk op de geschiedenis van Nederland en België, met hun hoogtes en laagtes. Maar deze visie is verspreid over heel zijn essay.

Hij ontkomt niet aan veralgemeningen, maar dat is begrijpelijk bij het schetsen van het profiel van twee volkeren, waarbinnen zelf al grote verschillen bestaan.

Door de vele verwijzingen naar filosofen en schrijvers is het geen gemakkelijk boek, maar wel een aanrader voor Nederlanders en Vlamingen om elkaar beter te begrijpen.
Het boek sluit af met 15 pagina’s interessante noten voor wie alles nog verder wil uitzoeken. Enkele details: “de” Congo (41, 85) en “nummerplaat” (51) lijken mij belgicismen voor Congo en kenteken of kentekenplaat.

Paul Wouters, België–Nederland. Verschil moet er zijn. (Rotterdam/Antwerpen 2005) Uitgeverij Lemniscaat, 168 p. ; aantekeningen. ISBN 90-5637-696-9; € 19,95

Bericht geplaatst in: boekrecensie