HIROSHIMA: 6 AUGUSTUS 1945

Geplaatst op 6 augustus 2005
Hiroshima: 6 augustus 1945 om 08.15 uur. De bemanning van de Amerikaanse B-29 bommenwerper Enola Gay laat de 400 kilo zware 'Little Boy' los boven Hiroshima.
Hiroshima: 6 augustus 1945 om 08.15 uur. De bemanning van de Amerikaanse B-29 bommenwerper Enola Gay laat de 400 kilo zware 'Little Boy' los boven Hiroshima. Een stralende dag verandert in een levende hel.
 
Tienduizenden mensen verdampen in de hitte van de explosie; gebouwen worden gereduceerd tot stof. De stad wordt door een rookwolk in duisternis gehuld.
 
Omdat de overgave van Japan uitblijft, besluit de Amerikaanse regering dat de stad Nagasaki drie dagen later hetzelfde lot moet ondergaan.
 
De prijs die Hiroshima en Nagasaki betalen, is hoog: naar schatting laten in totaal 120.000 mensen het leven. In de dagen, maanden en jaren erna sterven nog eens tienduizenden mensen aan hun verwondingen en aan blootstelling aan radio-actieve straling.
 
Op 15 augustus zwicht de Japanse keizer Hirohito en gaat hij akkoord met de capitulatie van zijn land. Tot op de dag van vandaag beweren tegenstanders van het bombardement dat de aanval totaal overbodig was, omdat de keizer al lang van plan was zich over te geven. Dat de slachting werd aangericht onder onschuldige burgers maakte 'de hel van augustus' helemáál zinloos, aldus de tegenstanders.
 
Voorstanders zeggen dat de oorlog zonder de atoomaanvallen veel langer had geduurd en dat het veel meer mensenlevens zou hebben geëist, omdat Japan elk stukje grond tot op de laatste snik verdedigde. Daarnaast, zo rechtvaardigen de voorstanders de burgerslachtoffers, voerde Japan een totaaloorlog waaraan de gehele bevolking meewerkte.
 
Bron: nos.nl
 
 
Bericht geplaatst in: nieuwtje