DE GESCHIEDENIS VAN NEDERLAND ONLINE

Geplaatst op 16 augustus 2005 door Reinard Maarleveld
Wanneer ging Nederland voor het eerst online? Wanneer verscheen de eerste cd-rom in Nederland? Videotex en Viditel: zegt het u nog wat?
Wanneer ging Nederland voor het eerst online? Wanneer verscheen de eerste cd-rom in Nederland? Videotex en Viditel: zegt het u nog wat?
 
Jak Boumans beschrijft op zijn weblog in 25 afleveringen de geschiedenis van digitaal Nederland. Gezien de illustraties bij de geschiedschrijving heeft Boumans een aardige verzameling digitaal erfgoed: de eerste cd-i, een demodiskette van videotex en de eerste Nederlandse roman die op Internet verscheen. "Disc version of the first Internet book by Marcel Bullinga, signed by the author (collection Jak Boumans)" luidt het trotse onderschrift bij een afbeelding van een diskette.
 
Boumans presenteert ook allerlei openingsschermen van de eerste online diensten zoals teletekst en girotel.
 
Zijn geschiedschrijving richt zich vooral op de zakelijke kant van elektronische media. Hoe gebruikten de grote uitgevers deze nieuwe media om hun informatie te beheren en over te dragen aan hun klanten?
 
Wie nog eens nostalgisch om wil kijken naar de begintijd van Mosaic, Netscape, SGML en HTML zal Boumans' afleveringen ongetwijfeld met plezier lezen. Vooralsnog alleen in het Engels.
 
Bericht geplaatst in: nieuwtje