FASSEUR SPIT IN HOFKWESTIE

Geplaatst op 18 augustus 2005
De Leidse historicus Cees Fasseur krijgt toegang tot nog geheime informatie over de Greet Hofmans-affaire, die het koninklijk huis tussen 1948 en 1957 op zijn grondvesten deed schudden.
De Leidse historicus Cees Fasseur krijgt toegang tot nog geheime informatie over de Greet Hofmans-affaire, die het koninklijk huis tussen 1948 en 1957 op zijn grondvesten deed schudden. Koningin Beatrix gaf Fasseur gisteren toestemming alle relevante stukken uit het hofarchief in te zien.

De PvdA eist evenwel dat premier Jan Peter Balkenende alsnog een vorig jaar aangenomen Kamermotie uitvoert over het Koninklijk Huisarchief. Als de premier het verzoek honoreert, kunnen naast Cees Fasseur nog meer deskundigen toegang krijgen tot de documenten over de Greet Hofmans-affaire.

Bij het inventariseren van de archieven van prins Bernhard en prinses Juliana vond Beatrix diverse persoonlijke aantekeningen - waaronder naar verluidt ook dagboeken - die nader onderzoek volgens haar 'mogelijk en wenselijk' maken. Alleen Fasseur, onder meer bekend vanwege diens lijvige biografie van koningin Wilhelmina, krijgt toegang tot de stukken, omdat hij binnen enkele jaren een wetenschappelijk gefundeerde studie over de Hofmans-affaire wil publiceren.

Over het hofconflict rond gebedsgenezeres Greet Hofmans, die door Bernhard was ingeschakeld vanwege de oogziekte van prinses Marijke (later Christina), is al veel geschreven. Het perspectief van Juliana zelf is echter amper aan bod gekomen.

Vorig jaar gaf prins Bernhard via een open brief en in interviews die pas na zijn dood gepubliceerd mochten worden zijn lezing van de gebeurtenissen. ''Het is weer kapot gegaan in het begin van de jaren vijftig, toen juffrouw Hofmans mij ervan beschuldigde dat ik aan het vermogen van mijn vrouw zat en mijn vrouw dat geloofde,'' zei hij over zijn huwelijkscrisis destijds.

Greet Hofmans had tot afgrijzen van Bernhard grote invloed op de toenmalige vorstin. Het koninklijk echtpaar verzocht in 1956 een commissie onder leiding van oud-minister en oud-premier Beel zich te verdiepen in het hofconflict, maar het rapport dat de commissie-Beel opstelde, is tot op de dag van vandaag geheim. Fasseur krijgt ook inzage in dat stuk.

De Hofmans-affaire eindigde destijds in een overwinning voor de prins. Greet Hofmans mocht niet meer op het paleis komen en Juliana moest haar hof reorganiseren.

De prins ontkende niet lang voor zijn overlijden in een interview dat hij plannen zou hebben gehad om Juliana te laten opnemen in een psychiatrische inrichting om zo Beatrix vervroegd op de troon te helpen. Het archiefonderzoek van Fasseur zal op dit punt wellicht uitsluitsel geven.
 
Brom: Parool
Bericht geplaatst in: nieuwtje