UNIEK BOEK OVER DE HONGERWINTER

Geplaatst op 18 oktober 2005
Gonny Bontje-Schuijt was een van de velen die in de winter van 1945 op hongertocht ging. Vaak fietste zij van Leidschendam naar de kop van Noord-Holland en ruilde textiel voor eten.
Vrijdag 14 oktober 2005 vond in Leidschendam de officiële presentatie plaats van een uniek boekje over de Hongerwinter. De 88-jarige mevrouw H.B. Bontje-Schuijt reikte in het gemeentehuis het eerste exemplaar uit aan cultuurwethouder Tilly Zwartepoorte van Leidschendam-Voorburg. Tijdens de laatste winter van de Tweede Wereldoorlog, de Hongerwinter, trokken veel mensen naar het platteland, op zoek naar voedsel. Om via ruilen, werken, handelen en bietsen aan eten te komen. Gonny Bontje-Schuijt was een van de velen die op hongertocht ging; regelmatig fietste zij van Leidschendam naar de kop van Noord-Holland en ruilde textiel voor eten.

Begin januari 1945 maakt zij een bijzondere tocht; niet alleen voor het eten, maar vooral om contacten te leggen en afspraken te maken voor een grote expeditie die later die maand per boot wordt gehouden, en waaraan zij zelf deelneemt als ‘huishoudster’. Van beide barre tochten houdt zij nauwgezet een dagboek bij, achter in haar Poesiealbum. Onderweg schiet ze bovendien enkele foto’s.
 
Varend konvooi
De toen 27-jarige Gonny Schuijt was een bekende verschijning in Leidschendam en Voorburg. Zij was in die jaren filiaalhoudster van manufacturenzaak Schuijt Textiel (later Bontje-Schuijt Textiel, tot 1979) in de Oranje-Nassaustraat in Voorburg. De beide tochten die in het dagboek zijn beschreven maakte zij samen met haar zwager Nico van Dijk, een kruidenier uit de Herenstraat in Voorburg.
De fietstocht naar Noord-Holland over een afstand van 127 kilometer, legde zij samen met haar zwager af. De hongertocht over water kende veel meer deelnemers. Het varende konvooi telde een motorvrachtboot die tevens als sleep diende voor drie veilingschuiten. Naast de bemanning van de vier vaartuigen waren verschillende passagiers aan boord met een bestemming in Noord-Holland en enkele familieleden die voor hun gezinnen achter voedsel aangingen.
 
Zestig jaar later
Het dagboek is iets heel bijzonders, want onder de omstandigheden zal waarschijnlijk niemand op het idee zijn gekomen om een nauwgezet verslag te maken van zo’n barre, uit nood geboren tocht. Het waren immers geen plezierreisjes. Onlangs kwam het dagboek bij toeval weer op tafel. Zestig jaar na de Hongerwinter leek een goed moment om het verhaal van die bizarre tochten te publiceren.
 
Bovendien verkeert de schrijfster van het dagboek nog in goede gezondheid. Het ‘live’ verslag met fotobeelden maken het boekje een uniek document. Naast de belevenissen tijdens de hongertochten geeft het onder andere informatie over de achtergronden van de Hongerwinter en een kroniek van de familie Schuijt in Leidschendam.
 
Waar te koop?
‘Hongerwinter 1945, reis naar de Noord’, geschreven door Gonny Bontje-Schuijt en Ben van Vliet, is te koop voor 9 euro bij Schuijt Wonen & Slapen (Damlaan 76, Leidschendam) en Kapsalon Schuijt (Hoefblad 30, Stompwijk). Bestellen kan ook via giro 2501295 t.n.v. Ben van Vliet onder vermelding van ‘boekje Hongerwinter’ en adres.
Het boekje is tot stand gekomen met financiële bijdragen van Boekenfonds Elisabeth Grent/F.J.A.M. van der Helm, Schuijt Wonen & Slapen en Schuijt Projectstoffering uit Leidschendam, en Kapsalon Schuijt en Gordijnenatelier Schuijt uit Stompwijk.
Bericht geplaatst in: boekrecensie