JAPANSE REGERING AKKOORD MET GROTERE ROL LEGER

Geplaatst op 28 oktober 2005 door Externe bron
De LDP heeft vrijdag overeenstemming bereikt over een herziening van de grondwet waarmee het verbod op het voeren van oorlog wordt opgeheven en het leger een belangrijkere rol krijgt.
De regerende Liberaal Democratische Partij (LDP) van de Japanse premier Junichiro Koizumi heeft vrijdag overeenstemming bereikt over een herziening van de grondwet waarmee het verbod op het voeren van oorlog wordt opgeheven en het leger een belangrijkere rol krijgt.
 
De belangrijkste wijziging heeft betrekking op artikel 9 van de grondwet, dat het inzetten van de Japanse strijdkrachten buiten de eigen landsgrenzen verbiedt. In de gewijzigde grondwet wordt het leger niet langer omschreven als de 'zelfverdedigingsstrijdkrachten' en wordt de inzet van troepen bij bijvoorbeeld buitenlandse vredesmissies mogelijk gemaakt. De huidige, antimilitaristische grondwet, stamt uit 1947 en is opgesteld onder toezicht van de Verenigde Staten, die na de Tweede Wereldoorlog de mogelijkheid van nieuwe Japanse aanvalsoorlogen uit wilden sluiten en de rol en omvang van het leger beperkten.
 
Het LDP-voorstel tot het wijzigen van de grondwet moet nu worden goedgekeurd door de leden van de partij en zal de komende maanden ook worden besproken met de coalitiepartner van Koizumi's LDP, de Nieuwe Komei Partij. De verwachting is dat het voorstel tot wijzigen van de grondwet volgend jaar wordt voorgelegd aan het parlement, waar het met een gekwalificeerde meerderheid moet worden aangenomen.
 
Links
Bron: {mosbookmarks:bm=723}
Bericht geplaatst in: nieuwtje