Zó FOTOGRAFEERT U IN KLEUR!

Geplaatst op 27 november 2005 door Klaas Kornaat en Reinard Maarleveld
Tegen het hek leunt een jonge vrouw in wat bedoeld is als een uitdagende pose. Knie, hals en schouders zijn bedekt. Het dragen van hoofddoekjes is modern, nog geen symbool.

Wie regelmatig in Parijs is geweest is herkent de locatie meteen. Place de la Concorde met de obelisk op de achtergrond en het hek van de Tuilerieën op de voorgrond. Tussen de spijlen zien we de gouden lelies van de Bourbons.
 
Tegen het hek leunt een jonge vrouw in wat bedoeld is als een uitdagende pose. Knie, hals en schouders zijn bedekt. Het dragen van hoofddoekjes is modern en nog geen symbool van een religieuze overtuiging. Buiten het hek staat een nieuwe Renault 4 CV. Dat betekent dat deze Agfa kleurenopname dateert uit de tweede helft van de jaren vijftig van de vorige eeuw.
 
Fotograferen is een populaire hobby geworden. Steeds meer mensen kunnen die hobby in het buitenland bedrijven. Nederland gaat in de jaren vijftig op reis. Behalve naar Katwijk en Zandvoort reizen we naar de Rijn, de Moezel, Brussel, Parijs. Er is meer vrije tijd en meer geld. Dat laatste is maar goed ook, want fotograferen in kleur is duur.
 
De Agfa folder “Zó fotografeert u in kleur!” vermeldt voor “kleinbeeeldkleurenfilms 36 opnamen” prijzen tussen f 5,60 en f 15,75. Bij de goedkopere kleurenfilms wordt ook f 1,80 ontwikkelkosten berekend. Een afdruk, formaat 9x13, kost f 0,90.
 
Fotograferen vereist ook deskundigheid. Diafragma, belichtingsmeter en de lichtgevoeligheid van de film moeten op elkaar zijn afgestemd. Agfa raadt de klant aan voor vertrek even te oefenen met een film. “Dat voorkomt vele teleurstellingen na de vakantie.”
 
Het digitale tijdperk is nog ver weg.
 
 
Beeld: verzameling Klaas Kornaat
Tekst: Reinard Maarleveld
Bericht geplaatst in: artikel, column