HISTORICUS IRVING BLIJFT IN VOORARREST IN OOSTENRIJK

Geplaatst op 25 november 2005
De in Oostenrijk wegens het ontkennen van de holocaust aangeklaagde Britse historicus David Irving blijft in voorlopige hechtenis.
De in Oostenrijk wegens het ontkennen van de holocaust aangeklaagde Britse historicus David Irving blijft in voorlopige hechtenis. Donderdag maakte zijn advocaat bekend dat de 67-jarige Irving toch het bestaan van gaskamers in nazi-vernietigingskampen erkent, maar dat mocht niet baten.

Irving, een deskundige op het gebied van het Derde Rijk, heeft in het verleden herhaaldelijk gesteld dat Adolf Hitler niet op de hoogte was van de systematische moord op miljoenen joden en dat er geen gaskamers hebben bestaan in nazi-vernietigingskampen.

De rechtbank in Wenen acht het gevaar groot dat Irving vlucht als hij op borgtocht wordt vrijgelaten en ging daarom niet in op verzoeken daartoe in. De volgende zitting wordt over ongeveer vier weken gehouden, aldus de rechtbank. Irving riskeert een maximale gevangenisstraf van tien jaar als hij schuldig wordt bevonden aan ontkenning van de holocaust.

Irving werd op 11 november aangehouden op verdenking van holocaustontkenning in twee speeches die de historicus in Oostenrijk hield in 1989. Omdat holocaustontkenning een strafbaar feit is in Oostenrijk werd al in dat jaar een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.

Het Simon Wiesenthal-centrum heeft sceptisch gereageerd op de nieuwe stellingname van Irving. Volgens het centrum, dat voormalige nazi's opspoort, wil hij voorkomen dat hij zwaar gestraft wordt, en heeft hij zijn publieke stellingname daarom bijgesteld. Die komt echter niet overeen met zijn werkelijke overtuiging, aldus directeur Efraim Zuroff.
 
Links
Bron: {mosbookmarks:bm=771}
 
Bericht geplaatst in: nieuwtje