REDDINGSPOGING KASTEEL NIJENBEEK TE VOORST

Geplaatst op 1 december 2005
In januari 2006 wordt er een werkgroep opgericht om kasteel de Nijenbeek van de ondergang te redden. De ruine, langs de rivier de IJssel, is ernstig vervallen.
 

In januari 2006 zal er een werkgroep worden opgericht die zich zal gaan richten op de conservering van kasteel de Nijenbeek te Voorst. Initiatiefnemer Stefan Rutgers uit Twello is bang dat, indien er geen actie wordt ondernomen, het kasteel uiteindelijk geheel zal instorten. Hierdoor zal dan een waardevol stukje geschiedenis voorgoed verloren gaan.

Informatiebord
Rutgers wil in eerste instantie de plaatsing van een informatiebord bewerkstelligen. ‘Alle belangrijke monumenten in Nederland hebben een informatiebord. Alleen de Nijenbeek heeft dat niet’, aldus de Twellonaar.
Vervolgens zal de nog op te richten werkgroep zich gaan richten op de mogelijkheden om de Nijenbeek voor verder verval te behoeden. De plaatsing van een afdekking op het dakloze kasteel lijkt daarbij van essentieel belang. Nadat het kasteel aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zwaar werd beschadigd door geallieerde bombardementen is er een nooddak geplaatst. Deze afdekking is echter al decennia geleden ingestort. Regen en wind hebben nu vrij spel en tasten het bouwwerk steeds verder aan.

De 'Dikke Hertog'
Het kasteel heeft een belangrijke rol gespeeld in de Gelderse geschiedenis. De burcht stond centraal in de twisten tussen de Heeckerens en de Bronckhorsten. De partijen werden aangevoerd door Reinoud en Eduard van Gelre, twee broers. Uiteindelijk wist Eduard zijn broer Reinoud te verslaan. Reinoud, vanwege zijn omvang ook wel de ‘Dikke Hertog’ genoemd, werd door Eduard jarenlang gevangen gehouden op kasteel Nijenbeek. De cel waarin Reinoud zou hebben gezeten, is van buitenaf nog steeds waar te nemen.
Kasteel Nijenbeek is (nog) niet te bezoeken. Wel is het monumentale pand uitstekend waar te nemen vanaf de openbare weg.

Bericht geplaatst in: nieuwtje