ARCHEOLOGISCHE VONDSTEN NIJMEGEN BLIJKEN NEP

Geplaatst op 6 december 2005
Diverse archeologische voorwerpen die de afgelopen jaren in Nijmegen en omgeving zijn opgegraven, blijken nep.
Diverse archeologische voorwerpen die de afgelopen jaren in Nijmegen en omgeving zijn opgegraven, blijken nep.
 
Aangifte
Het gaat om goed gemaakte vervalsingen, aldus een woordvoerder van de gemeente. De gemeente is niet van plan om aangifte te doen.
 
Expositie
Stadsarcheologen groeven onder meer aardewerk, glas en een loden plaatje met inscripties op. Uit de vondsten zou blijken dat het christendom mogelijk al in de tweede eeuw na Christus Nederland bereikte. De vondsten waren vijf jaar geleden te zien op een expositie in museum het Valkhof.
 
Inscripties
Uit nader onderzoek blijkt dat vondsten nep zijn. "Het glas en aardewerk zijn wel authentiek archeologisch materiaal, maar de inscripties zijn met moderne middelen gemaakt'', zegt de gemeentewoordvoerder.
 
Tientallen jaren
Op een glasstukje werden resten gevonden van de diamantfrees waarmee de inscripties zijn aangebracht. Het gevonden loden plaatje blijkt na isotopenonderzoek niet ouder dan enkele tientallen jaren.
 
Dader onbekend
De gemeente heeft geen idee wie de vervalsingen heeft gemaakt en in de grond gestopt. Uit de inscripties blijkt wel dat het iemand is met verstand van zaken. De vervalsingen waren verder goed genoeg om veel deskundigen om de tuin te leiden, aldus de zegsman. De vondsten blijven gewoon bewaard.
Bericht geplaatst in: nieuwtje