BELANGRIJKE ARCHEOLOGISCHE VONDST IN NEW YORK

Geplaatst op 10 december 2005
Tijdens de aanleg van een metrobuis in het stadsdeel Manhattan in New York zijn arbeiders gestuit op de restanten van een muur, waarschijnlijk de oudste ooit ontdekt in de metropool.
NEW YORK - Tijdens de aanleg van een metrobuis in het stadsdeel Manhattan in New York zijn arbeiders gestuit op de restanten van een muur, waarschijnlijk de oudste ooit ontdekt in de metropool. De vondst werd gedaan op de zuidelijke punt van Manhattan, onder het Battery Park. Wetenschappers schatten dat de muur ergens tussen het eind van de zeventiende eeuw en 1760 is opgetrokken als onderdeel van de toenmalige vestingwerken.
Het huidige New York was in die tijd een Britse kolonie. Daarvoor maakten de Nederlanders er de dienst uit, toen het nog Nieuw-Amsterdam en ook even Nieuw-Oranje heette. In ruil voor Suriname werd de kolonie in 1674 definitief aan de Britten toegewezen.
Bij de muur is een geldstuk gevonden uit 1744 met de beeltenis van de Engelse koning George II, maar ook stukken Delfts aardewerk.
"Het gaat om een van de belangrijkste archeologische vondsten in verscheidene decennia in New York City", aldus een zegsman van het stadsbestuur donderdag in The New York Times. Nader onderzoek moet uitwijzen hoe oud de muur precies is.
 

Bericht geplaatst in: nieuwtje