ROME

Geplaatst op 29 december 2005 door Redactie
Rome

Opnieuw een historisch spektakel op tv, dit keer bij SBS 6: "Rome". In hoeverre geven de twaalf afleveringen ons een realistisch beeld van de strijd tussen Caesar en Pompeius?

Het jaar 52 voor Christus. Rome is uitgegroeid tot de rijkste stad van de westerse wereld, een metropool met ruim 1 miljoen inwoners en het levendige middelpunt van een enorm rijk.
 
Maar de stad is in verval, geteisterd door corruptie en excessen die de fundamenten waar de republiek op berust langzaam maar zeker aan beginnen te tasten.
 
Gaius Julius Caesar, de veroveraar van Gallië, besluit terug te keren naar Rome om de macht te grijpen. Hij heeft de steun van een leger loyale mannen, beschikt over grote rijkdommen en komt met een populistisch programma dat de republiek terug moet geven aan het volk. De aristocratische elite, aangevoerd door Pompeius Magnus, reageert geschokt en dreigt Caesar te vervolgen voor het plegen van oorlogsmisdaden als hij het waagt om Rome te betreden.
 
Dit is de situatie als twee soldaten van het 13de legioen, Lucius Vorenus en Titus Pullo, het bevel krijgen om de gestolen standaard, het symbool van hun legioen, terug te halen en zo een reeks van gebeurtenissen in gang zullen zetten die de geschiedenis van Rome voor altijd zullen veranderen.
 
De serie Rome is de duurste productie ooit en de zoveelste poging om een waarheidsgetrouwe rolprent over de Romeinse geschiedenis te maken. Waar twee andere recente pogingen zoals ‘Gladiator’ (2000), een film die weliswaar spectaculair was, maar inhoudelijk niet veel verder kwam dan klassieke en clichématige thema’s als wraak en vals sentiment en ‘Augustus’ (2003) toch te veel aan de oppervlakte bleven, daar graaft Rome toch duidelijk dieper. De makers van de serie zijn er in geslaagd om een waarheidsgetrouw beeld van de stad Rome en van de Romeinse maatschappij in al zijn facetten te schetsen.

Zo wordt de stad Rome in de serie bijvoorbeeld niet voorgesteld als een geheel uit marmer opgetrokken aards paradijs, maar als een stad met meerdere, sterk van elkaar verschillende gezichten.
 
CeasarDe kijker maakt zowel kennis met de statige gebouwen die bewoond werden door de nobiles als met de antieke sloppenwijken en achterbuurten waar het plebs en de bezitlozen vaak in armoedige omstandigheden woonden.
 
Door bijvoorbeeld de luxueuze en excessieve levensstijl van de Julisch- Claudische familie (een van de rijkste Romeinse adellijke families die uiteindelijk vijf keizers zou voortbrengen) te vergelijken met de eenvoudige omstandigheden waarin de soldaat Lucius Vorenus leeft, wordt het contrast tussen arm en rijk goed weergegeven. Het wordt duidelijk dat Rome, net zoals vrijwel elke grote stad, zowel zijn mooie als zijn smerige kanten heeft.
{mospagebreak}Verder geeft ‘Rome’ ook een goed beeld van de politieke situatie ten tijde van de late republiek en laat de serie op een realistische manier zien hoe de Romeinen in de praktijk politiek bedreven.
 
De strijd om de macht was een complex spel met veel haken en ogen en bestuurders die aanspraak maakten op een aanzienlijk deel van de macht moesten constant schipperen tussen verschillende coalities en altijd zorgen dat hun positie door een legitieme basis gefundeerd was.
 
Zo wordt bijvoorbeeld al snel duidelijk dat Caesar over genoeg manschappen beschikt om Rome binnen te rijden en Pompeius een vernietigende nederlaag toe te brengen, maar aanvankelijk kiest hij er toch voor om dit niet te doen en Pompeius een vrede aan te bieden, omdat hij anders als een roekeloze tiran gezien zou worden door de Romeinse bevolking.
 
Dat status en legitimiteit voor Romeinen die een invloedrijke positie ambieerden belangrijk was, komt sowieso goed naar voren in de serie. ‘Rome’ is grotendeels historisch correct en schetst een mooi beeld van de Romeinse samenleving en de crisis die heerste in het jaar 52 V.Chr.
 
Voeg daar nog eens het goede acteerwerk van de belangrijkste vertolkers, met name van Clarian Hinds (Caesar) en James Purefoy (Marcus Antonius), aan toe en je hebt een van de beste tot nu toe verschenen producties over het oude Rome.
 
Rome
Te zien: bij SBS 6, elke zondag vanaf 21.30 uur. Vanaf 1 januari 2006 (dan is er vanaf 20.00 uur een voorbeschouwing)
Regie: Michael Apted, Allen Coulter, Julian Farino, Jeremy Podeswa, Alan Poul, Mikael Salomon, Alan Taylor, Timothy Van Patten
Genre: historisch drama
Speelduur: 50 minuten (12 afleveringen)
Jaar: 2005
Acteurs: Kevin McKidd, Ray Stevenson, Polly Walker, Kenneth Cranham, Lindsay Duncan, Tobias Menzies, Kerry Condon, Karl Johnson, Indira Varma, David Bamber, Max Pirkis, Nicholas Woodeson, Suzanne Bertish, Paul Jesson, Rick Warden, James Purefoy, Clarian Hinds, Lorcan Cranitch, Haydn Gwynn, Carol Amiga, Lee Boardman, Simone De Marinis, Anna Patrick
 
Rome, trailer op Youtube
Bericht geplaatst in: filmrecensie