GRAFURNEN UIT IJZERTIJD GEVONDEN BIJ DEVENTER

Geplaatst op 30 december 2005
Archeologen hebben langs de A1 bij Deventer, een groot urnenveld gevonden. Het gaat om 25 graven die dateren van 750 tot 500 voor Christus.

Archeologen hebben dicht bij de snelweg A1, ter hoogte van Deventer, een groot urnenveld gevonden uit de vroege IJzertijd. Het gaat om 25 graven die dateren van 750 tot 500 voor Christus.

Menselijke botjes
In de urnen zijn naast resten van menselijke botjes ook kleine stukjes bronzen sieraden aangetroffen, zo maakte de gemeente Deventer donderdag bekend. Het archeologisch onderzoek wordt uitgevoerd in verband met de aanleg van een nieuw bedrijventerrein ten zuiden van de A1 en ten noorden van het Epser Bos.
 
Haardkuilen
Verder zijn er zogeheten haardkuilen gevonden, die dateren van 8500 tot 4500 jaar voor Christus. In deze kuilen kookten de steentijdjagers hun vlees en groente. Er zijn honderden stukken van vuurstenen werktuigen aangetroffen. Uit de Romeinse Tijd (0-300 voor Christus) zijn resten van bewoning van Germaanse boeren gevonden. Het onderzoek is nog niet afgerond. Archeologen zoeken volgend jaar verder naar bijzondere vondsten.
 
Bericht geplaatst in: nieuwtje