CHURCHILL: 'HITLER ZONDER PROCES EXECUTEREN'

Geplaatst op 1 januari 2006
De vroegere Britse premier Winston Churchill wilde Adolf Hitler na een eventuele aanhouding laten executeren. Dit blijkt uit zondag vrijgegeven notulen van Britse kabinetsvergaderingen.
De Britse premier Winston Churchill was vastbesloten Adolf Hitler na een eventuele aanhouding te laten executeren. Dit blijkt uit zondag vrijgegeven notulen van Britse kabinetsvergaderingen. Uit de stukken blijkt ook dat Churchill er niets voor voelde de Indiase onafhankelijkheidsleider Mahatma Gandhi onder druk van een hongerstaking vrij te laten.
 
Churchill zei volgens notulist Sir Norman Brook tijdens een kabinetszitting van december 1942: "Wees erop bedacht dat als Hitler in onze handen valt wij hem zeker te dood zullen brengen."
 
In april 1945 noemde toenmalig minister van binnenlandse zaken Herbert Morrison een schijnproces van de nazi-leiders bezwaarlijk. "Het is beter om te verklaren dat wij ze ter dood zullen brengen", aldus Morrison. Churchill was het met Morrison eens dat de berechting van Hitler 'een klucht' zou zijn. Enkele weken later besloten de Verenigde Staten en Rusland echter dat de nazi-leiders berecht moesten worden, hetgeen later geschiedde in Neurenberg.
 
Links
Bron:{mosbookmarks:bm=788}
Bericht geplaatst in: nieuwtje