ONAFHANKELIJK CONGOLAND

Geplaatst op 4 januari 2006 door Jeannick Vangansbeke
Nu uitgebracht op cd-rom: het tweedelige werk "Onafhankelijk Congoland" van Edmond Denys, leraar aan het Lodewijkscollege te Brugge (oorspronkelijke uitgave van 1900).
Edmon DenysIn 1900 verscheen het tweedelige werk "Onafhankelijk Congoland" van Edmond Denys, leraar aan het Lodewijkscollege te Brugge. Dit werk biedt een overzicht van de toenmalige kennis van Congo. Ruime aandacht wordt er besteed aan de Europese aanwezigheid in het land, maar ook over de oorspronkelijke inwoners krijgen we heel wat informatie.
“De heren spreken Kiswahili en andere mengtalen, hun eigen Bantoetalen zijn vooral voor de vrouwen voorbehouden”. Het is slechts één van de vele weetjes van Denys die ook zij die nu in Gent of Leiden Afrikaanse talen en culturen bestuderen nog te denken kan geven.
Opvallend is de vrij grote neutraliteit die de auteur weet te handhaven. De Duitse onderzoeker von Wissman heet vooral goed voor de Afrikanen te zijn en streng voor zijn gevolg, Leopold II had vooral aardrijkskundige belangstelling in het begin en zelfs de Engelsen deden mee door sir Bartle Frere, de man die de Zoeloe’s uitdaagde, naar Brussel te sturen.
Bovendien gaat het hier om een werk dat in het Nederlands geschreven werd, wat vrij zeldzaam was in die tijd. In 1932 liet de "Bond van het Congoleesch Aandenken" het boek "Aan onze koloniale helden die stierven voor de beschaving 1876-1908" verschijnen.
Dit werk is voor iedereen die in de gestelde periode een familielid had in Congo een must. Uitermate interessant hierbij is de 45-pagina's tellende fotobijlage, waardoor tal van deze "koloniale helden" letterlijk een gezicht krijgen. Ook veel van onze streekgenoten kunnen hiermee allicht hun koloniale voorouders leren kennen.
Nu bestaan er wel al programma's om de cd wat aantrekkelijker te maken. Zo zou een automatisch opstartmenu met bijhorende overzichtstabel geen overbodige luxe zijn. Als je eenmaal aan het werken bent op de cd-rom dan stoort het mij dat je voor elke nieuwe pagina die je wil bekijken, links de gewenste pagina moet aanklikken.
Waarom die pagina's niet allemaal mooi achter elkaar zetten, dan kan je gewoon scrollen, en dat vergemakkelijkt het lezen.
Toch een uitermate verdienstelijke onderneming! Hopen nu maar dat de (amateur)historici op zoek gaan naar familieleden met een koloniaal verleden.
Edmond Denys, Onafhankelijk Congoland Eerste deel, 444 blz., 13,50 euro - enkel op CD-Rom Tweede deel, 473 blz., 14,25 euro - enkel op CD-Rom
"Aan onze koloniale helden die stierven voor de beschaving 1876-1908" 436 blz., 13,25 euro - enkel op CD-Rom
Alle cd-roms zijn te bekomen bij
V.Z.W.Geschiedkundige Heruitgeverij, contact: GH, Kruitmagazijnstraat 1, 9000 Gent
Bericht geplaatst in: artikel