HISTORICUS IRVING VEROORDEELD WEGENS HOLOCAUSTONTKENNING

Geplaatst op 21 februari 2006
De Britse historicus David Irving, door een Oostenrijkse rechtbank veroordeeld tot drie jaar celstraf wegens het ontkennen van de Holocaust, gaat in beroep tegen de uitspraak.
De Britse historicus David Irving, door een Oostenrijkse rechtbank veroordeeld tot drie jaar celstraf wegens het ontkennen van de Holocaust, gaat in beroep tegen de uitspraak.
 
Irving is geschokt door de hoogte van de straf.
Justitie beschuldigde Irving ervan eind jaren tachtig lezingen te hebben gegeven waarin hij ontkende dat de nazi's systematisch joden hebben omgebracht tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De historicus bekende schuldig te zijn aan het maken van opmerkingen in Oostenrijk in 1989, waarin hij het bestaan van gaskamers in Auschwitz ontkende. Irving gaf aan dat zijn opvattingen nu echter niet meer hetzelfde zijn als zeventien jaar geleden. Hij zou sindsdien nieuw materiaal hebben bestudeerd waaruit blijkt dat de gaskamers wel hebben bestaan.
 
Irving veranderde van gedachten toen hij de persoonlijke dossiers van nazi-kopstuk Adolf Eichmann inzag. 'In 1991, toen ik de papers van Eichmann zag, zei ik het niet meer [dat de Holocaust niet heeft plaatsgehad] en ik zou het nu ook niet zeggen,' vertelde Irving aan de rechtbank.
 
De 67-jarige Irving, bekend van lovende biografieën over nazi-leider Adolf Hitler, werd in november vorig jaar gearresteerd (lees ook Oostenrijk arresteert Holocaust-ontkenner).
Oostenrijk is één van de elf landen die een wet heeft tegen het ontkennen van de Holocaust. Irving werd eerder voor zijn ontkenning van de Holocaust ook al eens veroordeeld in Groot-Brittannië en Duitsland. Ook mag hij niet meer in een aantal landen komen.
 
Links:
Bron: {mosbookmarks:bm=853}
{mosbookmarks:bm=852}
Bericht geplaatst in: nieuwtje