WANDELINGEN DOOR ROME

Geplaatst op 16 april 2007

In dit boek beschrijft Andrea Vreede tien wandelingen door Rome en door de eeuwen heen, langs plaatsen waar bekende figuren een standbeeld hebben of woonden.

mageivanromeboek.jpgAndrea Vreede is een Nederlandse classica , archeologe en tolk - vertaler Italiaans, die sinds 1993 in Rome woont en culturele reizen gidst in Italië.

In dit boek beschrijft ze tien wandelingen door Rome en door de eeuwen heen, langs plaatsen waar bekende figuren een standbeeld hebben of woonden.

Bij hen horen de 19°- eeuwse dichter Belli, schilder Caravaggio, Mussolini, inquisitie- martelaar Giordano Bruno, Christina van Zweden, die in de 17° eeuw tevergeefs probeerde om koningin van Napels te worden, architect Borromini, fimster Anna Magnani, Julius Caesar.

Ze vertelt onder weg over Carel van Mander, de Sint-Egidiusggemeenschap, het Vaticaan en Papa Ratzinger, de joodse wijk ( met de oudste vreemde gemeenschap in Rome) en het wedervaren van de joden in Italië, president Napolitano en zijn paleis, migranten uit het arme Calabrië en uit andere delen van de wereld, restanten van het Mussolini-tijdperk op overheidsgebouwen en op putdeksels, Aldo Moro en de Rode Brigades.

Het is een leerrijke en zeer afwisselende mengeling van geschiedenis, actualiteit, politiek, godsdienst, kunst, literatuur. De schrijfster is enorm belezen op zeer veel domeinen.

Bij elk hoofdstuk geeft ze ook praktische informatie ( hotels, restaurants, ..), die ze op het einde nog eens uitvoeriger opdient.

Het boekje heeft ook zijn nadelen : het is een selectieve gids, de vormgeving is te sober, de foto's te mat, de kaft te slap, het plattegrondje echt onleesbaar, een register is er niet bij.

In de literatuurlijst staan weinig Nederlandstalige werken, ook al zijn er recente in overvloed , bv. over Caesar ( Parenti, Nouwen, ...) of over Mussolini ( Farrell, van 2004 , i.p.v. het hier geciteerde boek uit 1995 ) .

De doelgroep dan : historici, classici, archeologen, toeristen met een brede vorming.

Referentie : Andrea Vreede, De magie van Rome. Wandelingen door de eeuwen heen. Uitgeverij Conserve, Schoorl / Agora, Aalst, 2007. 217 p. ; foto's, lit. , kaartje; ISBN 978 - 90 - 5429 - 229 - 6; € 17.

Bericht geplaatst in: boekrecensie