‘ONDERGOED’ WINT PRIJS VOOR BESTE SCRIPTIE

Geplaatst op 26 april 2009 door IIAV
Chantal Bisschop heeft de Johanna Naber prijs gewonnen met haar scriptie over hoe vrouwen omgaan met ondergoed.

De prijs is een initiatief van de Vereniging voor Vrouwengeschiedenis en het Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging (IIAV). “Ondergoed is de afgelopen eeuw veranderd van iets intiems dat je voor de buitenwereld moest verbergen tot iets wat je juist mag laten zien,” aldus de winnares.  Het is de achtste keer dat deze prijs voor de beste afstudeerscriptie op het gebied van vrouwengeschiedenis wordt uitgereikt.

De Vlaamse winnares Chantal Bisschop ontving op 17 april de Johanna Naber scriptieprijs, vernoemd naar de 19-de eeuwse Johanna Naber, zelf historica en voorvechtster van vrouwenrechten. Bisschop kreeg de prijs ter waarde van 1000 euro voor het onderzoek ‘Ondergoed. Een geschiedenis van betekenisgevende praktijken in Vlaanderen, 1930 – 2006’, dat zij schreef voor de opleiding Geschiedenis van de Koninklijke Universiteit Leuven.

De scriptie behandelt  tien interviews met drie generaties Vlaamse vrouwen over de betekenis van het kopen, dragen en wassen van korsetten, beha’s en strings, zoals de ervaring van ‘de eerste keer’ een korset dragen. “Van alle kleding wordt ondergoed het dichtst op het lichaam gedragen en dus het meest persoonlijk ervaren. Maar ook heel banaal en iets ‘niet-taligs’;  “Je beleeft het zo onbewust dat het moeilijk onder woorden te brengen is,” vertelt Bisschop. “Vooral de oudere vrouwen praten niet zo makkelijk over de intiemere praktijken rond hun ondergoed. Bij hen speelt het katholieke geloof ook een grote rol in de lichaamsbeleving en wilden ze hun ontluikende lichaamsvormen het liefst bedekken.” Volgens Bisschop is ondergoed, in deze tijd van massamedia, voor jonge vrouwen juist iets wat je mag laten zien en een belangrijk onderdeel van hun identiteit. De gewijzigde omgang met ondergoed laat zien hoe vrouwen vandaag heel anders omgaan met hun lichaam, seksualiteit en identiteit.

De jury, bestaande uit Els Witte (hoogleraar politieke geschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel), Mieke Aerts  (bijzonder hoogleraar politieke geschiedenis van gender in Nederland aan de Universiteit van Amsterdam) en Marja Volbeda (winnares 2005), roemde de scriptie van Bisschop om de originaliteit en de uitzonderlijk goede schrijfstijl.  Al beseft de jury zich dat “Johanna Naber  ‘Ondergoed’ waarschijnlijk een tikje té grensoverschrijdend zou hebben gevonden.”

Naar het IIAV

 

Bericht geplaatst in: artikel