NIEUW NUMMER LEIDSCHRIFT

Geplaatst op 26 april 2009 door Redactie Leidschrift
De spanning tussen religie en politiek is zowel een historisch belangrijk als een actueel onderwerp.

In het nieuwste nummer van het wetenschappelijk historisch tijdschrift Leidschrift, Empire and Resistance, Religious beliefs versus ruling power,  hebben Nederlandse en internationale auteurs verschillende vormen van religieus gemotiveerd verzet in het verleden belicht. De repressie van religieuze groepen door de heersende politieke machten heeft veelal religieus gemotiveerd verzet tegen een gecentraliseerd rijk tot gevolg. Het thema van dit nummer is de legitimatie achter deze vorm van verzet, waarbij de ideologie van beide betrokken partijen in acht wordt genomen.

De belangrijkste religieuze stromingen komen aan bod. Het nummer tracht een brede kijk op religieus gemotiveerd verzet tegen gecentraliseerde macht te bieden. De artikelen lopen chronologisch en geografisch uiteen van het Romeinse Rijk tot negentiende-eeuws Verenigde Staten. Het nummer bevat onder andere een artikel van bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Leiden, Judith Pollmann. Zij beschrijft de positie van katholieken in Nederland ten tijde van de Opstand. Naast de algemeen bekendere conflicten in de geschiedenis van het Christendom en de Islam, behandelt het nummer ook minder conventionele onderwerpen binnen het thema. De inleidende tekst is geschreven door Prof.dr. Michael Adas.

Het nieuwste nummer van Leidschrift is te bestellen via www.leidschrift.nl. Leidschrift is een onafhankelijk historisch tijdschrift met als doelstelling het publiceren van artikelen op wetenschappelijk niveau. Hiermee wil de Stichting Leidschrift bijdragen aan de actuele historiografische discussies. De redactie wordt gevormd door studenten en een docent van het Instituut voor Geschiedenis van de Universiteit Leiden.

Naar Leidschrift
 

Bericht geplaatst in: artikel, nieuwtje